"Київенерго" Ахметова стверджує, що розібралася з боргами "Нафтогазу"

Четвер, 9 жовтня 2014, 10:33

ПАТ "Київенерго" має намір до кінця поточного року погасити перед НАК "Нафтогаз України" існуючу заборгованість за поставлений природний газ у розмірі близько 1,2 млрд гривень.

Про це повідомила фінансовий директор компанії Тетяна Грязнова на прес-конференції, передає "Інтерфакс-Україна".

За її словами, такі домовленості відповідають погодженим в середу між компаніями і Київською міськдержадміністрацією (КМДА) графіком погашення заборгованості.

"На сьогодні ми говоримо, що до кінця року 1,2 млрд грн в якості погашення заборгованості за газ будуть оплачені відповідно до графіка", - сказала вона.

Реклама:

Грязнова підкреслила, що подальша подача газу на об'єкти "Київенерго" залежатиме від поточної дисципліни розрахунків споживачів за теплову та електроенергію.

"З боргами (обопільними) КМДА, "Київенерго" і "Нафтогаз" розібралися і домовилися. Тепер все поточне споживання, кияни, починаємо з чистого аркуша", - зазначила вона.

За даними "Київенерго", на 3 жовтня заборгованість "Київенерго" перед "Нафтогазом України" за газ, використаний для виробництва теплової енергії, становить 1,267 млрд гривень.

Цей борг є результатом дефіциту державного та місцевого бюджетів, тобто фактично це борг держави, оскільки основною причиною його виникнення є заборгованість держбюджету за різницею в тарифах на теплову енергію для населення та заборгованість за теплову енергію організаціями та установами, які фінансуються з державного та місцевого бюджетів.

Ще однією заборгованістю, на яку "Київенерго" також не має впливу, є заборгованість ЖКГ та ОСББ, яка перевищила 820,9 млн грн.

Крім того, важливою в питанні погашення заборгованості столичної енергокомпанії за газ залишається позиція Міністерства фінансів України з виплат компенсації різниці в тарифах (КРТ) на теплову енергію для населення.

На сьогодні, сума непогашеної "Київенерго" КРТ становить 288,3 млн грн.

"У цій ситуації компанія є тільки транзитером коштів, що надходять від сплати поточних платежів та погашення заборгованості за теплову енергію споживачів (установ, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів) з подальшою сплатою НАК "Нафтогаз" за використаний природний газ", - зазначають в "Київенерго".

Раніше в "Нафтогазі України" заявили про готовність відновити газопостачання столичних ТЕЦ "Київенерго" за умови погодження графіка погашення заборгованості за спожитий газ та бездоганного виконання умов договору щодо нових поставок.

"Київенерго" експлуатує практично всі енергетичні об'єкти, розташовані в столиці, за винятком Дарницької теплоелектроцентралі.

Енергохолдинг України "ДТЕК" Ріната Ахметова володіє 72,33% акцій "Київенерго". Ще 25% + 1 акцій компанії знаходиться в держвласності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: