Рубль після невеликої паузи відновив падіння

Вівторок, 7 жовтня 2014, 19:52

Рубль у вівторок відновив зниження після короткої паузи, пов'язаної з обов’язковою фіксацією прибутку в "довгому" доларі.

Про це повідомляє Reuters.

Бівалютний кошик (0,55 долара і 0,45 євро) до 18.00 МСК перебував на рівні 44,65 рубля, що на 18 копійок вище від закриття понеділка. Раніше був досягнутий абсолютний максимум 44,67.

Таким чином, Центробанк двічі за сесію міг підвищити плаваючий валютний коридор, до значень 34,70-44,70 рубля, третю сесію поспіль зрушуючи його на 10 копійок за день. Точні дані про кордони коридору на вечір вівторка будуть опубліковані в середу вранці.

Реклама:

"Ми вважаємо, зрушення кордону інтервенцій може сприяти короткостроковому тиску на рубль з можливістю подальшого руху корзини в сторону 45 рублів", - йдеться в аналітичному огляді Росбанку.

Регулятор продає на верхній межі плаваючого коридору валюту в необмежених обсягах, але при цьому зрушує коридор на 5 копійок вгору кожні продані 350 мільйонів доларів.

До кінця року російським корпораціям і банкам необхідно виплатити 55 мільярдів доларів зовнішніх позик та відсотків, тоді як експортери в поточних умовах, за оцінкою учасників ринку, намагаються продавати мінімально можливі обсяги виручки за рублі, оскільки багато хто з них також обтяжені зовнішніми боргами без можливості знайти кошти за кордоном.

На думку аналітиків банку ВТБ Капітал, ключовим ризиком для рубля є масова конвертація заощаджень населення в іноземну валюту.

"Вважаємо, що як тільки даний ризик досягне критичного рівня, Банк Росії зробить додаткові заходи щодо стабілізації ситуації на валютному ринку", - повідомляється в аналітичному огляді ВТБ Капіталу.

Акиньшин з Альфи не виключає в якості спроб ЦБ стабілізувати валютний курс можливе підвищення процентних ставок або розширення плаваючого коридору, хоча не вірить в довгостроковий позитивний ефект для рубля від подібних заходів регулятора в поточній ситуації.

"Наші внутрішні проблеми наклалися на зовнішні тенденції - поки долар продовжують купувати проти всіх валют, поки розвиваються валюти під тиском, позитивної динаміки чекати не доводиться", - вважає він.

До 18.00 МСК американська валюта розрахунками "завтра" оцінювалася на Московській біржі в 39,93 рубля, на 20 копійок вище попереднього закриття.

Євро до цього часу оцінювався в 50,43, на 18 копійок вище від закриття понеділка.

Крім надій на випереджаюче підвищення процентних ставок ФРС свою роль в зниженні курсу євро зіграли слабкі дані промвиробництва в Німеччині - серпневий показник показав 4% падіння в порівнянні з попереднім місяцем.

Негативним для рубля фактором залишаються ціни на нафту. Північноморська суміш Brent зараз коштує 91,85 долара за барель, що на три чверті долара нижче вчорашнього закриття. Всього з початку року нафта марки Brent впала більш ніж на 17%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!