В РФ хочуть ввести штрафи за використання біткоінів

Понеділок, 6 жовтня 2014, 12:37

Мінфін запропонував ввести адміністративну відповідальність за використання грошових сурогатів - документ опублікований на Єдиному порталі проектів нормативно-правових актів.

Його дія пошириться в тому числі на віртуальні валюти, такі як біткоіни, пишуть "Ведомости".

До відповідальності можна буде залучити за операції з біткоінами, їх емісію, а також створення та розповсюдження ПЗ для емісії. Для фізичних осіб штраф передбачений від 5000 до 50 000 руб., для юридичних - від 0,5 до 1 млн руб.

Закон вже передбачає заборону на випуск грошових сурогатів, нагадав представник ЦБ, але не дає визначення, що це таке.

Реклама:

Мінфін запропонував наступне формулювання: грошові сурогати - це "об'єкти майнових прав, у тому числі в електронному вигляді, що використовуються в якості засобу платежу та (або) обміну і безпосередньо не передбаченим федеральним законом".

Центробанк ще в січні застерігав від використання віртуальних валют, але дискусія продовжувалася: в липні заступник голови ЦБ Георгій Лунтовський заявив, що регулятор не виключає в майбутньому звернення кріптовалют в Росії після створення нормативної бази: "Ми прихильники акуратного підходу до біткоіни. Спільно з Банком міжнародних розрахунків ми моніторимо цю ситуацію. Не можна відкидати цей інструмент - можливо, за ним майбутнє".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!