Саудівська Аравія готова жити з ціною 80 доларів за барель

Вівторок, 14 жовтня 2014, 14:37

Саудівська Аравія готова рік-два жити з цінами на нафту близько 80 доларів за барель, щоб відвоювати більшу частку ринку - у тому числі і у сланцевих проектів в США.
 
Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на Reuters.
 
Представники Саудівської Аравії на недавніх зустрічах з учасниками нафтового ринку і аналітиками дали зрозуміти, що країна готова до того, що в найближчі рік-два ціни на нафту будуть близько 80 доларів за барель.
 
За словами учасників зустрічей, саудівці розраховують, що в середньостроковій перспективі це дасть більш високі нафтові доходи: низькі ціни змусять виробників заморозити нові інвестиції і зупинять зростання пропозиції від таких проектів, як глибоководна видобуток і, можливо, сланцеві родовища в США.
 
На Саудівську Аравію припадає третина нафти ОПЕК, або 9,7 млн ​​барелів на день. Аналітики вважали, що вона разом з іншими країнами може зменшити видобуток, щоб не дати впасти цінами.

Але на зустрічах промови про скорочення не було, повідомляє Reuters, один з саудівських представників навіть здивувався: "Які скорочення?".

Першого жовтня нафтова держкомпанія Saudi Aramco знизила ціну для покупців в Азії на 1,2 до 90,02 долара за барель. Щоб утримати частку ринку, вона також знизила ціну листопадових контрактів для європейців і тепер наполягає, щоб у 2015 році вони брали на себе зобов'язання закуповувати весь законтрактований обсяг, пішетThe Wall Street Journal.

До цих пір стандартною практикою було надавати НПЗ гнучкі умови, що дозволяють закуповувати на 10% більше або менше законтрактованого.

Реклама:

Деякі країни ОПЕК, зокрема Венесуела та Іран, вже закликали знизити квоти. Але міністр нафти Кувейту Алі аль-Омаірі заявив, що не бачить шансів для скорочення видобутку ОПЕК, тим більше що воно не обов'язково призведе до зростання цін, оскільки цього не зроблять інші нафтовиробники, такі як США і Росія.

Природною підтримкою для цін може стати рівень 76-77 доларів за барель - такий рівень аль-Омаірі назвав середньої собівартістю видобутку в Росії та США.

 Натисніть для збільшення

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!