Дефіцит зовнішнього рахунку у серпні скоротився майже до "нуля"

П'ятниця, 26 вересня 2014, 14:04

У серпні дефіцит поточного рахунку скоротився майже до нуля - до 42 мільйонів доларів.

Про це йдеться в повідомленні Національного банку.

За інформацією регулятора, дефіцит поточного рахунку в серпні попереднього року становив 1,8 млрд доларів.

"Збалансування зовнішньої торгівлі відбулося через скорочення імпорту внаслідок послаблення курсу гривні та зменшення внутрішнього попиту (зниження виробництва промислової продукції прискорилося до 21,4% у серпні)", - зазначає Нацбанк.

Реклама:

Також наголошується, що зростання експорту обмежувалося загостренням ситуації на сході країни (через закриття виробництва та руйнування інфраструктури) та санкціями в торгівлі з Росією.

Темпи падіння експорту в серпні прискорилися до 17,3% у річному вимірі - 4,4 млрд доларів.

"Передусім це пов'язано із зупиненням об'єктів промисловості в Донецькій і Луганській областях у зв'язку із руйнуванням або ушкодженням інфраструктури. Крім того, зазнали різного ступеня пошкоджень автомобільні дороги загального користування, мости і шляхопроводи", - йдеться в повідомленні.  

Як і в попередні місяці зниження відбулося за всіма групами, крім продовольчих товарів, а саме: машинобудування - на 37, 2% - через припинення поставок за більшістю товарних підгруп у Росію, зокрема експорт залізничного транспорту майже зупинився;

хімічної продукції - на 40.7%, зокрема добрив (на 49.6%) та неорганічної хімії (на 67.4%) через повне припинення роботи всіх підприємств хімічної та коксохімічної промисловості, розташованих у зоні проведення АТО (зокрема, ПАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот" та ПАТ "Концерн Стирол");

металургії - на 10,4%, особливо труб (на 40,5%), через скорочення металургійного виробництва (на 30%), дефіцит сировини та ускладнення з відвантаженням продукції на підприємствах на сході України (зокрема на Єнакіївському, Алчевському, Донецькому металургійних заводах та Харцизькому і Луганському трубних заводах).

У той же час експорт продовольчих товарів зріс на 4.2% переважно завдяки збільшенню поставок зернових культур нового врожаю на 17,9% та експорту м'ясних виробів (майже удвічі) унаслідок виходу на ринок ЄС в основному за рахунок виробниківкурятини.

Темпи падіння імпорту товарів у серпні - 4,4 млрд доларів. Прискорилися до 42,4% у річному вимірі унаслідок зниження економічної активності та припинення імпортних поставок природного газу з Росії.

Скорочення неенергетичного імпорту в серпні було найбільшим (39,4%) після кризи 2008 – 2009 років.

"Це зумовлено зменшенням реальних заробітних плат та зростанням заборгованості за їх виплатами, продовженням девальвації, низькою кредитною активністю та зниженням фінансових результатів підприємств", - наголошує Нацбанк.

Імпорт скоротився за всіма основними товарними групами: машинобудування - на 51,8% у річному вимірі, зокрема легкових автомобілів; хімічної продукції – на 23,8% переважно добрив та фармацевтичної продукції; продовольчих і промислових товарів – на 30,9% та 36,8% відповідно.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!