У Росії завжди буде спокуса використовувати газ як знаряддя політики - словацький прем'єр

П'ятниця, 12 вересня 2014, 19:00

Міністр закордонних та європейських справ Словацької Республіки Мирослав Лайчак вважає, що у Росії завжди буде спокуса використовувати постачання газу як знаряддя політики.

Про це він заявив на форумі "Ялтинська європейська стратегія" (ЯЄС) у Києві.

"Росія поруч. Вона надалі залишатиметься великим постачальником газу до ряду країн, включаючи Україну, Словаччину, Німеччину та інші країни Європи, які залежать від російського газу та нафти", - сказав він.

"Я боюся, що в Росії буде спокуса використовувати постачання газу як знаряддя політики. І ця тенденція не зникла, до цього треба бути готовим. Треба бути готовими для вибудовування нової енергетичної архітектури", - додав словацький прем'єр.

Реклама:

За його словами, з Росією доведеться вести перемовини, "хочемо ми того чи ні".

"Щоб були загальні європейські правила щодо постачання енергоносіїв, а не правила, які нав'язуються однією конкретною стороною", - уточнив Лайчак.

"Це важливо ще і тому, що це має допомогти підтримати і посилити існуючу систему ГТС, яка повинна стати "кістяком" енергетичної безпеки Європи. Тоді не буде обґрунтувань для таких проектів як Південний потік і ніхто не буде виключати Україну з числа країн", - додав він.

Як відомо, на даний момент Україна розробляє реверсні маршрути поставок газу з Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії.

Як повідомлялося, недавно був запущений основний реверсний маршрут з Словаччини. Церемонія запуску газопроводу "Вояни-Ужгород" відбулася 2 вересня 2014 року.

Мінімальна гарантована потужність газопроводу, яким постачають газ із ЄС до України, становить 6,4 млрд куб м, або 17,5 млн куб м газу на добу.Проектна потужність газопроводу - близько 10 млрд куб. м газу на рік, або 27 млн куб м на добу.

Україна нині закуповує газ через Словаччину за ціною 320-330 доларів за тисячу кубічних метрів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: