НБУ пом'якшив вимоги до банків через окупацію та девальвацію

Середа, 27 серпня 2014, 17:23

Національний банк вирішив тимчасово не застосовувати штрафних санкцій до банків за порушення економічних нормативів, нормативів лімітів загальної відкритої валютної позиції через ситуацію в Криму, воєнні дії в Донецькій та Луганській областях і обвал курсу гривні.

Як повідомив НБУ в листі до банків, відповідне рішення закріплено постановою Нацбанку від 26 серпня №529.

Постанова №529 набуде чинності від дня публікації на веб-сайті НБУ й діятиме до 1 січня 2015 року.

"Не застосовувати до банків заходів впливу за умови дотримання ними обмежень... за порушення економічних нормативів, лімітів загальної відкритої валютної позиції", - наголошується в документі, який прийнятий з метою створення умов для забезпечення стабільної діяльності банків.

Реклама:

Згідно з постановою, зменшення регулятивного капіталу внаслідок формування резервів за активними банківськими операціями з контрагентами в Криму, Донецькій та Луганській областях, а також за договорами в іноземній валюті, укладених до 6 лютого 2014 року також перестане бути причиною для застосування заходів впливу.

Винятком з цієї норми будуть лише договори, до яких після 6 лютого вносилися зміни щодо збільшення строків користування активами, не пов'язані з реструктуризацією боргу, та/або збільшенням сум за такими операціями.

Крім того, згідно з постановою, заходи впливу не застосовуватимуться за збільшення через ті же обставини частки негативно класифікованих активів до розміру 10% і більше від загальної суми активів, за якими має оцінюватися ризик та формуватися резерв.

Якщо ті ж причини призвели банк до збитків через формування резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями, то кредитно-фінансова установа також виводиться з-під ризику застосування санкцій.

Разом з тим, відповідно до постанови НБУ, для отримання таких преференцій банки зобов'язані дотримуватися ряду обмежень, зокрема, не надавати кредитів без забезпечення, яке відповідає вимогам НБУ.

У переліку таких обмежень також відмова банків від відкриття нових відокремлених підрозділів, від активних операцій з інсайдерами, від дострокового погашення боргових цінних паперів власної емісії.

Крім того, пом'якшення поширюється на банки, які відмовляться від викупу власних акцій, від виплати дивідендів акціонерам, від придбання недержавних цінних паперів від свого імені та від розподілу капіталу в будь-якій формі.

Серед обмежень також відмова таких банків від дострокового повернення вкладів інсайдерам; від виплати бонусів, премій та інших додаткових матеріальних винагород керівникам банків.

Під забороною для таких банків також збільшення обсягів капітальних інвестицій за винятком нерухомого майна, що перейшло у власність банку на підставі реалізації прав заставодержателя.

Постановою передбачається, що за умови дотримання банками таких обмежень їх регулятивний капітал не буде зменшуватися на суму перевищення нормативного значення економічних нормативів максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента і максимального розміру кредитів, гарантій та поручительств, наданих одному інсайдеру, якщо таке перевищення пов'язане з девальвацією після 6 лютого.

Документ зобов'язує банки, що мають відповідні порушення нормативів, розробити та надати НБУ до 1 жовтня 2014 року детальний план заходів щодо усунення до 1 січня 2015 року наявних недоліків.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!