"Велику четвірку" позбавлять доступу до держтаємниць у Росії

Вівторок, 26 серпня 2014, 12:27

"Велика четвірка" аудиторських компаній може позбутися права працювати в Росії з відомостями, що становлять державну таємницю.

Про це пишуть "Ведомости", посилаючись на заяви чиновників РФ.

Так, у KPMG немає ліцензії ФСБ на роботу з відомостями, складовими держтаємниці, і вона до своєї роботи приваблювала структуру К-конфідент, у якої така ліцензія була.

Однак у липні ФСБ після перевірки призупинила ліцензію К-конфідента. Компанії, а також сама ФСБ, не коментують це рішення.

Реклама:

Ці ліцензії також можуть бути відкликані у Deloitte і EY. У PricewaterhouseCoopers закінчується її строк. Правда, у EY таких ліцензій три (для різних видів діяльності) та зовсім без ліцензії компанії, мабуть, не залишиться, відзначає видання.

Інші можуть спробувати отримати ліцензії знову. Їх необхідно щорічно підтверджувати.

У ФСБ є претензії до того, як аудитори зберігають інформацію: сервери для зберігання даних, на думку відомства, повинні перебувати в Росії, а віддалений доступ іноземних філій і офісів до інформації російських підрозділів слід обмежити.

Однак, за словами колишнього співробітника однієї з компаній "четвірки", раніше таких претензій не було.

З 2000 року це мінімум третя спроба змусити "велику четвірку" зберігати всі дані в Росії і закрити доступ до цих відомостей для зарубіжних материнських структур, відзначає джерело.

Деякі компанії вже перенесли сервери в Росію. Іноземні сервери не використовуються в KPMG, підкреслює її представник. Сервери виключно в Росії не тільки у KPMG, говорить співробітник іншої компанії, але у іноземних колег зберігається віддалений доступ до відомостей.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!