Україна втрачає на держзакупівлі 100 мільйонів на день - експерт

Середа, 20 серпня 2014, 11:05

Україна втрачає через неефективність системи державних закупівель 100 млн грн на день.

Про це сказав екс-голова Агентства конкуренції та державних закупівель Грузії Тото Урджумелашвілі, передає "ЛІГАБізнесІнформ". 

"На одній із зустрічей мені розповіли, що день війни з Росією обходиться Україні в 70 млн грн. Колосальні гроші. При цьому, за моїми підрахунками, Україна в день втрачає 100 млн грн через неефективну системи держзакупівель. 100 млн грн щодня. Немає часу малювати моделі, складати і тижнями обговорювати концепції - кожен день держава втрачає гроші", - зазначив він.

За його словами, на сьогодні в Грузії 100% держзакупівель проводиться через систему електронних тендерів.

Реклама:

"Вони довели свою ефективність і допомагають економити бюджетні гроші. Причому більш 60% тендерів в Грузії виграють представники малого та середнього бізнесу - в них фігурують суми до 10 тис доларів, і великим компаніям такі обсяги зовсім нецікаві. В конкурсах беруть участь і перемагають не тільки грузинські підприємці, а й бізнесмени з інших країн", - підкреслив Урджумелашвілі.

"Перемогти хабарництво можна тільки проведенням масштабної антикорупційної реформи, яка торкнеться всю державну систему", - додав грузинський консультант.

Нагадаємо, 10 квітня 2014 парламент прийняв закон про державні закупівлі, що входить в пакет необхідних до прийняття законодавчих актів по боротьбі з корупцією в сфері державних фінансів і підписанню програми співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Закон передбачає поступовий перехід з паперової на електронну систему ведення торгів з держзакупівель.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!