Місія МВФ відвідає Київ наприкінці червня - початку липня

Четвер, 5 червня 2014, 09:13

Візит місії МВФ в Україну для першого перегляду кредитної програми stand by, за підсумками якого буде прийматися рішення про виділення другого траншу, очікується в кінці червня - початку липня.

Про це повідомив "Інтерфакс-Україна" постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше.

Йому важко сказати, чи виконала українська сторона структурні та кількісні програми станом на 31 травня, зазначивши, що відповідь на це питання буде давати місія.

Виступаючи на конференції, присвяченій угоді про зону вільної торгівлі з ЄС, в Києві, Ваше зазначив, що влада України почала необхідні реформи, підтримані програмою МВФ та іншими міжнародними партнерами, але їй не слід втратити темп цих реформ.

Реклама:

Він нагадав, що попередні дві програми stand by для України були достроково перервані через те, що Київ відмовився від виконання взятих в їх рамках зобов'язань.

"Сподіваюся, цього разу все буде інакше", - сказав Ваше.

Він нагадав, що програма націлена на зміни в валютної та грошово-кредитної політики, спрямована в тому числі, на перехід до режиму інфляційного таргетування; забезпечення стабільності фінансового сектора; фіскальне коригування; фінансове оздоровлення енергосектору за рахунок поступового переходу до ринкових тарифів.

Представник Фонду підкреслив, що вкрай важливими є також питання забезпечення прозорості дій влади, посилення боротьби з корупцією та підвищення її ефективності, зокрема, у сфері держзакупівель.

Як повідомлялося, МВФ 30 квітня затвердив кредитну програму stand-by для України на SDR10, 976 млрд (17,1 млрд доларів за поточним курсом), розраховану на два роки.

На початку травня Фонд перерахував перший транш SDR 2,058 млрд (близько 3,2 млрд доларів), з яких SDR 1,29 млрд (близько 2 млрд доларів) - уряду на підтримку бюджету.

Передбачається, що другий-четвертий транші, які намічені відповідно на 25 липня, 25 вересня та 15 грудня 2014 року, становитимуть по SDR 914,7 млн​​, тоді як п'ятий-восьмий квартальні транші 2015 - по SDR 1,372 млрд.

Заключний дев'ятий транш програми в SDR 686 млн, у разі дотримання закладених в неї термінів і умов, буде виділений в середині березня 2016 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!