Думка експерта: Держбюджет отримає додаткову статтю доходів

Понеділок, 23 червня 2014, 20:36

Держбюджет може отримати додаткову статтю доходів від міжнародного патентування PCT.

Таку думку висловила директор і засновник патентно-юридичної компанії "IPStyle" Марія Ортинська.

За її словами, в жовтні 2013 року Всесвітня організація інтелектуальної власності надала "Укрпатенту" статус міжнародного пошукового органу - органу, який уповноважений проводити пошук заявок, поданих за процедурою міжнародного патентування PCT.

"Такий авторитетний статус на сьогоднішній день отриманий далеко не всіма патентними відомствами світу, а тільки 17 з них", - заявила Ортинська.

Реклама:

Експерт вважає, що надання такого статусу України говорить і про визнання якості експертизи міжнародними експертами, і про достатність баз даних для проведення пошуку, і про володіння українськими експертами іноземними мовами.

Вона також додала, що для українських заявників таке визнання зможе спростити міжнародне патентування, адже раніше пошуки за заявками від наших заявників, переважно розглядалися "Роспатентом", який вже отримав статус міжнародного пошукового органу.

"Але, надання Україні такого статусу, - недостатньо, адже для того щоб "Укрпатент" зміг виконувати дані функції, необхідно і прийняття нових нормативно-правових актів, зокрема щодо врегулювання порядку та розміру оплати збору за такий пошук", - вважає Ортинська.

Експерт також зазначила, що 20 червня 2014 року Держслужба інтелектуальної власності "оприлюднила проект такого акта, і якщо він буде прийнятий, то найближчим часом і українські, і заявники з інших країн, зможуть скористатися кваліфікацією "Укрпатенту" з проведення пошуку, а державний бюджет отримає додаткову статтю доходів".

"Згідно з проектом вартість послуг залежно від виконаної "Укрпатентом" дії коливатиметься від 448 до 3360 гривень", - підсумувала Ортинська.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: