Болгарія не відмовляється від "Південного потоку"

Вівторок, 10 червня 2014, 10:03

Влада Болгарії не відмовлялися від планів участі в будівництві "Південного потоку".

Про це заявив міністр енергетики країни Драгомир Стойнев, пишуть "Ведомости" з посиланням на "Інтерфакс".

Як повідомляється, увечері в неділю прем'єр-міністр Болгарії Пламен Орешарські розпорядився призупинити роботи з будівництва газопроводу для консультацій з Єврокомісією.

Цю заяву він зробив після зустрічі з делегацією американських сенаторів, в числі яких були республіканець Джон Маккейн і демократ Крістофер Мерфі.

Реклама:

"Якщо подивитися на ситуацію зі стратегічної точки зору і без емоцій, то проект "Південного потоку" незворотній і важливий як для Болгарії, так і для всієї Європи", - сказав Стойнев.

Представник Єврокомісії заявив "Ведомостям", що може лише вітати рішення Болгарії призупинити реалізацію проекту. У Європейській раді найближчим часом буде визначено загальний для всіх країн ЄС підхід до проекту.

Поки підготовчі роботи з субпідрядниками припинені, зауважує людина, близька до групи "Стройтрансгаз" (співвласник підрядника будівництва наземної частини в Болгарії). Але якщо робота відновиться в найближчі дні, будівництво може початися в термін, додає він.

"До нас не надходило ніяких офіційних документів з проханням призупинити роботи", - лише сказав представник ЗАТ "Стройтрансгаз".

Людина, близька до однієї із структур "Газпрому", запевняє, що проект реалізується за графіком.

Менеджер трубної компанії, що бере участь в постачаннях труб для підводної частини "Південного потоку", говорить, що роботи з підводної частини трубопроводу ведуться і кілька тижнів тому відбулися перші поставки труб.

Заморожування робіт Болгарією може викликати ланцюгову реакцію.

Віце-прем'єр Сербії Зорана Михайлович заявила, що і її країна призупиняє роботи з будівництва "Південного потоку".

"Болгарія - це центр, і, таким чином, поки Болгарія не завершить переговори з Брюсселем, а Європейський союз - з Росією, і ми простоюємо. Або до тих пір, поки Росія не змінить маршрут. Але, безсумнівно, обидва сценарії означають затримку робіт в нашій країні ", - заявила Михайлович виданню Blic.

Як відомо, раніше член Єврокомісії з енергетики Гюнтер Еттінгер заявляв, що проект газопроводу "Південний потік" не просунеться, доки Росія не змінить свого курсу щодо політичної кризи в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: