Путін пообіцяв Лукашенку 2 мільярди кредиту і скасування мит на нафту

П'ятниця, 9 травня 2014, 16:46

Білорусь домовилася з Росією про постачання нафти під повну потребу і поетапну відміну сплати експортних мит на нафтопродукти.

Про це президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив журналістам, говорячи про підсумки переговорів з керівництвом Росії, передає "БЕЛТА".

Лукашенко підкреслив, що сторонам вдалося досягти домовленості з усіх питань.

У тому числі врегульовано питання продажу автомобілів що збираються в Білорусі на російському ринку. Також вирішено питання вантажоперевезень.

Реклама:

"Ми вирішили на десятиліття вперед питання поставок природного газу (воно і раніше було вирішене), але також дуже важливо - нафта в тих обсягах, які ми хотіли б з перспективою збільшення, якщо нам це потрібно буде. Але поки 23 млн тонн (на рік) для нас предостатньо для того, щоб завантажити нафтопереробні заводи", - заявив глава білоруської держави.

За словами Лукашенка, Білорусь і Росія також домовилися про поетапну відміну перерахувань до російського бюджету експортних мит на нафтопродукти.

"Ми поступово будемо їх знімати. У майбутньому році приблизно половина залишається в Білорусі, а з 2016 року, я вважаю, ми вирішимо і другу частину, - заявив президент.

За його словами, приблизно 1,5 млрд доларів в майбутньому році залишиться в бюджеті Білорусі.

За словами президента, ті питання у формуванні Євразійського економічного союзу, за якими не вдалося домовитися у форматі "трійки", були винесені за дужки і вирішуються на двосторонній основі.

"Ми вчора в двосторонньому форматі практично врегулювали всі наші запитання. Я доручив уряду зараз ретельним чином опрацювати всі напрями цього договору, щоб вже остаточно до 29 травня мати чітке уявлення, що ми підписуємо, як підписуємо, що матимемо від цього економічного союзу, які перспективи", - зазначив білоруський лідер.

Також, Лукашенко повідомив, що Росія в травні перерахує Білорусі 2 млрд доларів кредиту для підтримки золотовалютних резервів.

"Ми домовилися про те, що Російська Федерація, як це і було обіцяно, перерахує нам 2 млрд доларів", - заявив президент.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!