Українські "молочники" втратили 150 мільйонів через заборону експорту до РФ

Вівторок, 27 травня 2014, 17:35

Внаслідок зниження закупівельних цін на молоко дохід від реалізації молока сільськогосподарських підприємств скоротився за місяць на 150 мільйонів гривень.

Про це повідомляє прес-служба "Українського клубу аграрного бізнесу".

Як зазначається, після введення обмежень на експорт української молочної продукції в Російську Федерацію, закупівельні ціни на молоко знизились з середини квітня на 15%-20%.

"На зменшення закупівельних цін деякий вплив мало сезонне зростання виробництва молока, проте цей фактор зменшив ціну не більше, ніж на 4-5%. Внаслідок погіршення торгівельних відносин із Росією підприємства отримували від реалізації одного літра молока на 0,50-0,80 гривень менше", - повідомляє прес-служба.

Реклама:

Також зазначається, що реалізовуючи близько 230 тисяч тонн молока в місяць, втрати сільськогосподарських підприємств від зниження цін становили близько 150 млн гривень.

"Забезпечити належний рівень цін не зміг навіть меморандум, в якому переробники зобов’язалися забезпечити стабільні ціни на молоко для сільськогосподарських виробників та утримувати їх на певному рівні. Даний меморандум є декларативним, адже він не міг стабілізувати ціни, і зараз ніхто не розуміє реальну ціну на молоко, яка має сплачуватися виробникам", - йдеться у повідомленні.

У прес-службі також заявили, що великою проблемою для виробників молока наразі є стрімке зростання собівартості молока внаслідок підвищення цін на корми.

Вартість соєвого шроту з початку року зросла на 40% і зараз становить близько 7700 гривень за тонну. Майже на 30% зросли ціни на кукурудзу - до 2500 гривень за тонну.

"Слід розуміти, що такий дисбаланс є загрозливим для галузі і робить її збитковою.  Якщо ситуація не зміниться, то близько 100 тисяч голів ВРХ можуть бути вирізані вже найближчим часом", - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ  Аліна Жарко. 

За її словами, найнебезпечнішим є вирізання телиць, що значно зменшує кількість ремонтного молодняку і загрожує занепадом молочної галузі в найближчі 3 роки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: