Держдума дозволила Центробанку РФ купувати гривню у банків

Середа, 21 травня 2014, 10:34

Держдума надала Банку Росії право здійснювати операції купівлі-продажу гривні в готівковій та безготівковій формі з метою підтримки функціонування фінсистеми Криму і Севастополя та забезпечення переходу розрахунків на даних територіях на рублі РФ.

Про це передає "ИТАР-ТАСС".

Це право поширюється на правовідносини, що виникли з 18 березня 2014 року. При цьому Банк Росії зможе купувати гривню до 1 січня 2015 року, а продавати - безстроково.

Відповідні поправки були підтримані депутатами при розгляді у другому читанні законопроекту про електронні страхові поліси.

Реклама:

Банк Росії раніше роз'яснював, що правки дозволять ЦБ купувати гривню як нерезервний валютний актив і продавати її надалі або банкам, або на біржі.

При цьому покупцями гривні можуть виступати компанії, що ведуть зовнішньоторговельну діяльність з Україною.

Відповідно до раніше прийнятого Держдумою закону, ходіння гривні і розрахунки в ній припиняються з 1 червня 2014 року, після чого вона буде володіти статусом іноземної валюти.

У зв'язку з цим виникає питання, що робити з гривнею після цієї дати, відзначала раніше автор поправок, голова комітету з Фінринку Наталія Бурикіна.

"Думка така, що якщо гривня є, то треба десь її "складувати". Тому треба дати доручення Банку Росії, щоб він цю гривню мав право брати", - пояснювала вона.

Депутати також підтримали поправку про збільшення з одного місяця до 90 днів терміну подачі вкладниками банків в Криму заяв про згоду на придбання Фондом захисту вкладників прав (вимог) за їх вкладами, тобто строку звернення вкладників до фонду за компенсаціями по вкладах в таких банках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!