НБУ планує утримати інфляцію на рівні до 12%

Четвер, 15 травня 2014, 15:11

Національний банк України має намір в 2014 році утримати інфляцію на рівні до 12% і зростання грошової бази - до 21%.

Про це йдеться в основних принципах грошово-кредитної політики на 2014 рік, затверджених Радою НБУ.

"У 2014 році зусилля НБУ спрямовані на сприяння утриманню приросту індексу споживчих цін у межах, що не перевищують значення прогнозу уряду - 12% (у розрахунку грудень порівняно з груднем попереднього року).

У середньостроковій перспективі Нацбанк буде прагнути досягти і утримувати показник індексу споживчих цін у межах 3-5% на рік", - вказується в основних принципах.

Реклама:

Згідно з документом, приріст монетарної бази в 2014 році може бути в межах до 21%: цей показник враховує як очікувана зміна попиту на гроші для здійснення господарських трансакцій, так і необхідність підтримки ліквідності банків через інструменти Нацбанку.

В основних принципах також підкреслюється, що в період збереження напруги, завданням процентної політики буде створення стимулів для повернення вкладів у банківську систему та сприяння збалансуванню валютного ринку.

"Це буде досягатися як за рахунок відповідного регулювання облікової ставки і ставок за стандартними монетарним інструментам, так і шляхом надання штрафного характеру ставками по тимчасових механізмам, і стимулювати банки активніше працювати з клієнтами і вчасно або достроково повертати Нацбанку кошти рефінансування", - наголошується в документі.

НБУ також має намір уважно стежити за стабілізаційним потенціалом міжнародних резервів, підтримуючи і посилюючи його, в тому числі шляхом їх диверсифікації з урахуванням кон'юнктури міжнародних валютних ринків і ринків дорогоцінних металів.

У документі також наголошується, що стратегія грошово-кредитної політики в середньостроковій перспективі передбачатиме застосування режиму інфляційного таргетування, повне введення якого має відбутися в другій половині 2015 року.

Щодо заходів з підтримки стабільності фінансового сектора, у документі вказується, що проводитиметься робота щодо впровадження системи моніторингу на підставі оцінки системних ризиків, проведення макропруденційного аналізу та розвитку системи макростресс-тестування.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!