ЄБРР очікує падіння ВВП України на 7%

Середа, 14 травня 2014, 14:58

Європейський банк реконструкції і розвитку очікує скорочення української економіки у 2014 році на 7% замість зростання на 1,5%, прогнозованого в жовтні 2013 року.

Про це повідомляється в прес-релізі банку, передає "Інтерфакс-Україна".

Окрім цього, найбільш імовірний сценарій ЄБРР передбачає, що економіка України 2015 року покаже нульову динаміку.

"Криза у відносинах між Росією та Україною серйозно впливає на економіки обох країн, здатна уповільнити відновлення економік у цілому регіоні або навіть зупинити його", - повідомляється в прес-релізі.

Реклама:

При цьому в прес-релізі зазначено: "Враховуючи наявність дуже високого рівня невизначеності щодо подальшого розвитку подій, зазначені прогнози може бути переглянуто в гірший бік".

Загалом експерти ЄБРР очікують, що економіка України зазнає серйозних, хоча і поступових змін зі значними короткостроковими витратами.

Згідно з базовим сценарієм економістів ЄБРР, зовнішній та фіскальний дефіцити України поступово скорочуватимуться, чому сприяє програма співпраці з МВФ, підтримана також іншими міжнародними фінансовими організаціями, зокрема, ЄБРР.

"Необхідні структурні реформи в країні здійснюватимуться згідно з графіком, системну банківську кризу буде відвернено, хоча і за значних витрат на рекапіталізацію українських банків. Основний негативний вплив на економіку чинитиме, як і раніше, нестабільна ситуація на сході країни, навіть якщо в майбутньому вона не погіршуватиметься", - повідомляється в документі.

Окрім цього, експерти банку прогнозують, що наявна слабкість банківського сектора України стримуватиме зростання кредитування в короткостроковій перспективі, що, зрештою, спричинить скорочення внутрішнього попиту цього року.

Лібералізація торгівлі з ЄС та девальвація гривні можуть підтримати експортні операції, хоча подальший розрив економічних та фінансових зв'язків України з Росією негативно позначиться на потоках інвестицій, кредитних потоках і торговельних операціях обох країн.

Крім того, експерти ЄБРР очікують цього року тимчасовий сплеск інфляції в Україні, що пов'язано насамперед зі значною девальвацією нацвалюти.

Згідно з прогнозами банку, інфляція в Україні в 2014 році може сягнути 14,4%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: