Думка експерта: Донбас може отримати особливий статус

Вівторок, 13 травня 2014, 15:09

Донбас може отримати особливий статус, схожий на той, який мала Автономна республіка Крим.

Про це Ерік Найман написав у своєму блозі.

Як наголошується, президент Росії Володимир Путін уже дав зрозуміти своєю рекомендацією не проводити "референдум" і не відправкою своїх спостерігачів на цей захід, що не включить ДНР до складу РФ.

"Це зрозуміло і з економічної і з геополітичної точки зору - регіон бідний, а нові санкції будуть серйозно загрожувати наповнюваності російського держбюджету і самому кремлівському режиму. Донбас не вартий таких жертв. Ситуація з Кримом була іншою. Та й підтримана більшістю росіян. Втім, почекаємо офіційної реакції Кремля", - вважає Найман.

Реклама:

"Отже, чого ж добиваються проведеним "референдумом" сепаратисти, Кремль і регіональна еліта? Можливо, це підштовхне українську владу до підписання угоди з цим регіоном про його входження до складу України на умовах автономії. Хоча це і не означатиме федералізацію всієї країни. Альтернатива - ДНР стане ще однією невизнаною державою типу Придністров'я чи Абхазії", - додав експерт.

І тоді, на його думку, рівень життя населення і доходи бізнесу цієї території переживуть серйозний спад.

"Жителям ДНР тоді доведеться не абстрактно вивчати, а буквально пережити досвід сучасної Абхазії. Росія звичайно ж якусь підтримку ДНР буде надавати, але точно не звалить її на себе в умовах і без того зростаючого бюджетного дефіциту", - написав Найман.

"Такий розвиток подій навряд чи вигідний донецькій регіональній еліти. А тому, отримавши "козир" у вигляді ДНР на переговорах з українською владою, вони спробують просто виторгувати для себе вигідніші умови співіснування в рамках єдиної України", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: