НБУ встановлюватиме курс як середньозважений курс на міжбанку

П'ятниця, 4 квітня 2014, 10:21

Офіційний курс гривні до долара розраховується як среднезвешенний курс продавців і покупців, що склався в поточний робочий день за даними системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України Нацбанку.

Відповідне нове визначення закріплено постановою правління НБУ №180 від 31 березня, яке опубліковане і вступило в силу в п'ятниця, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з діючою з вересня 2004 року нормою Нацбанк розраховував офіційний курс гривні до долара "на підставі котирования валюти на міжбанку і з урахуванням інформації про чинний офіційний курс НБУ і про проведені ним операції з купівлі-продажу іноземних валют 1-ї групи класифікатора, а також відомостей про курсові і цінові зміни на світових фінансових і товарних ринках, інших показників, зміна яких може впливати на валютний ринок України".

Таке формулювання дозволяло НБУ встановлювати курс, який суттєво відрізнявся від курсу на міжбанку.

Реклама:

У рамках домовленостей з Міжнародним валютним фондом, Нацбанк обмежив відхилення офіційного курсу від ринкового 2%, проте в кінці 2013-2014 року став порушувати це зобов'язання і лише в кінці січня задекларував нову політику визначення офіційного курсу на базі угод на міжбанку.

У результаті з кінця 2013 року офіційний курс гривні девальвував з 7,993 гривень за долар до 11,246 гривень за долар.

Учасники ринку стверджують, що відмінності офіційного курсу від ринкового раніше зберігаються, хоча і в невеликих розмірах, особливо це характерно в дні істотних його стрибків.

У новій постанові Нацбанк також встановив, що "офіційний курс гривні до іноземних валют та банківських металів діє з часу його встановлення", тоді як раніше він починав діяти "на наступний день після дня затвердження" і окремо прописувався порядок його встановлення для святкових і вихідних днів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!