Перша в історії партія українського ячменю відбуває до Китаю

П'ятниця, 28 лютого 2014, 19:48

У п’ятницю з портового причалу філії ПАТ "ДПЗКУ" "Одеський зерновий термінал" до Китаю відбуває судно з вантажем ячменю.

Про це повідомив перший заступник голови правління держкорпорації Роберт Бровді, передає прес-служба "ДПЗКУ".

"Показово, що це буде перший у вітчизняній історії вихід українського ячменю на китайський ринок", - повідомляє прес-служба.

"Не минуло й півтора року, як наша країна вперше відкрила для себе найбільш потужний і об'ємний  у світі китайський ринок, отримавши карантинні сертифікати на поставки кукурудзи. І саме ДПЗКУ в рамках укладених кредитних і торгових угод відвантажила до КНР перші судна з цією культурою", - відзначив Бровді.

Реклама:

За його словами, завдяки динамічній міждержавній співпраці, наполегливим зусиллям профільних відомств обох країн, на початку грудня 2013 року вдалося сертифікувати для доступу на ринок Китаю український ячмінь та сою.

"За цей короткий проміжок часу ДПЗКУ пройшла усі правові та технічні процедури, уклала перший контракт й відвантажила у п’ятницю судно з 52 контейнерами українського ячменю. Це стартова партія в обсязі 1,5 тисяч тонн, яка має пройти у наших китайських партнерів надзвичайно вимогливі тести на якість і відповідність," - наголосив перший заступник голови правління ПАТ "ДПЗКУ".

Бровді також повідомив, що вже після цього можна буде вести мову про повноцінні судові партії цієї культури.

На його переконання, це дуже вагома і знакова подія для зернового ринку України. Адже іншим провідним державам-постачальникам зернових довелося потратити роки, щоб досягти такого прогресу партнерства з КНР, який має зараз наша країна.

"Це свідчить про те, що спільні українсько-китайські проекти ДПЗКУ активно запрацювали і уже приносять реальні результати для економік обох країн", - відзначив Бровді.

Як повідомлялося, 25 лютого перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Геннадій Москаль повідомив, що Китай подав до Лондонського міжнародного арбітражного суду позов до України на відшкодування збитків на суму 3 мільярди доларів за невиконання контракту з постачання зерна.

Нагадаємо, що 26 лютого Мінагропрод спростував інформацію про зрив поставок зерна до Китаю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: