Власники держоблігацій України не вірять в дефолт

Середа, 26 лютого 2014, 11:10

Власники держоблігацій України, мабуть, не поділяють побоювань щодо її дефолту, які останні дні висловлюють практично все - від рейтингових агентств до в.о. президента країни.

Про це передає "Інтерфакс" з посиланням на агентство Bloomberg.

Євробонди України на 1 млрд доларів з погашенням у червні 2014 року і купоном 7,95% торгуються на рівні 94,1% від номіналу, доларові держоблігації з терміном обігу до 2023 року - 86,5% від номіналу.

Для порівняння Bloomberg наводить дані про Аргентину, ціна еталонних 10-річних держпаперів якої звалилася до 25% від номіналу перед її дефолтом на 95 млрд доларів у 2001 році, який на той момент був найбільшим у світі. Векселі Еквадору торгувалися в районі 32% від номіналу, коли країна припинила виплати за держборгом у 2008 році.

Реклама:

"Якби Україна дійсно стояла на межі дефолту, ви б спостерігали набагато більш істотний дисконт за цими бондами, - заявив в інтерв'ю Bloomberg старший аналітик ринків з фіксованою доходом US Bank Wealth Management Ден Хекмен.

За його словами, прозвучали досить сильні заяви з боку як Європейського союзу, так і США. Ризик в короткостроковому періоді мінімізується їх публічними пропозиціями підтримки.

Прибутковість 10-річних євробондів України досягала рекордно високих 11,42% 19 лютого, але з тих пір вона впала до 9,76%.

Відтік капіталу спустошив золотовалютні резерви України: вони скоротилися до мінімуму за 8 років і зараз становлять близько 15 млрд доларів.

Однак інвестори роблять ставку на те, що країна не залишиться без міжнародної фінансової допомоги: навіть якщо Росія відкладе надання залишилися 12 млрд долларв або відмовить в ньому, Євросоюз і Міжнародний валютний фонд (МВФ) виділять Києву необхідні кошти, впевнені учасники ринку.

При цьому рейтингове агентство Standard&Poor's називає загрозу дефолту істотною.

Заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак відзначає ризик (хоча і невеликий) непогашення Україною євробондів на 3 млрд доларів, викуплених Росією.

В.о. президента України Олександр Турчинов описує стан країни як переддефолтний.

За оцінками S&P, цього року Україну буде потрібно близько 500 млн доларів на щомісячне обслуговування держборгу. У червні Києву належить перше (і поки останнє ) погашення паперів цього року - доларових єврооблігацій на 1 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: