В Україні можуть заборонити продаж "молочки" з префіксом "біо"

Вівторок, 28 січня 2014, 11:30

У Союзі молочних підприємств України повідомили, що 23 січня звернулися до Мінагропрод з проханням ініціювати внесення доповнень до проекту постанови уряду "Порядок і вимоги до маркування органічної продукції".

Про це пише "Коммерсан-Україна".

Як повідомляється, мова йде про те, щоб маркування молочної продукції з пробіотиками ( іокефірів і біойогуртів) відповідала ГОСТу "Про виробництво молока і кисломолочних продуктів", а не закону "Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини", який набув чинності 9 січня.

Президент Союзу молочних підприємств Лідія Карпенко каже, що представників об'єднання спантеличив один з пунктів цього закону, який забороняє маркувати всю продукцію префіксом "біо-".

Реклама:

Саме ця приставка у назві продукту свідчить про те, що молочні біопродукти містять пробіотики - живі мікроорганізми, які дозволяють відновлювати природні захисні властивості мікрофлори шлунково-кишкового тракту.

"Біопродукти не належать до органічних, тому в постанові Кабінету міністрів необхідно роз'яснити, що вони повинні маркуватися згідно з правилами, встановленими для цього виду продуктів", - вважає Карпенко.

За її словами,  якщо на підприємство, яке спеціалізується на виготовленні біойогуртів і біокефірів, прийде інспектор з Антимонопольного комітету, то у компанії можуть виникнути проблеми. Тоді реалізацію цих продуктів з таким маркуванням просто заборонять".

СМПУ об'єднує найбільші молокопереробні підприємства, в числі яких "Галактон" і Кременчуцький міськмолокозавод (входять в Danone), Харківський молочний комбінат ("Вімм-Білль-Данн Україна"), Яготинський маслозавод ("Молочний альянс"), Куп'янський молочноконсервний комбінат, Павлоградський міськмолкомбінат, "Святошино" та "Люстдорф".

У молочній галузі біопродуктами прийнято вважати додатково збагачені молочні продукти, а не органічні продукти, говорить генеральний директор "Вімм-Білль-Данн Україна" Андрій Наумов.

Втім, голова правління національної асоціації молочників України "Укрмолпром" Василь Бондаренко впевнений, що розбіжностей у законі немає.

На його думку, коли йдеться про продукцію з префіксом "біо-", мова йде про біологічну продукцію, вироблену в природних умовах без будь-яких домішок, тобто органічної".

У Мінагропроді повідомили, що на сьогоднішній день вже створено робочу групу для вивчення цього питання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: