Українські НПЗ скоротили переробку нафти на чверть

Понеділок, 20 січня 2014, 13:08

За підсумками 2013 року нафтопереробні заводи знизили виробництво на чверть.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на Міненерговугілля.

Згідно з повідомленням, в 2013 році переробка нафтової сировини скоротилася на 26,1%, до 3,4 млн т. Так, найбільший в Україні Кременчуцький НПЗ (ПАТ "Укртатнафта" ) переробив 2,4 млн т, що на 20,8% нижче показника 2012 року.

Шебелинський газопереробний завод (ГПЗ) скоротив переробку на 12%, до 584,3 тис. т.

Реклама:

Одеський НПЗ, що відновив роботу в вересні 2013 року, встиг переробити 345,6 тис. т. Лисичанський, Надвірнянський, Дрогобицький і Херсонський НПЗ в минулому році не працювали.

Переробка нафти в Україні знижується вже кілька років поспіль.

У 2012 році НПЗ скоротили обсяг переробки до 4,3 млн т, що на 50,8% менше, ніж у 2011 році, пише видання.

Більшість НПЗ зупинили виробництво через негативної рентабельності. Це було пов'язано з тим, що мито на експорт нафти з країн Митного союзу в 1,5 рази вище, ніж на експорт готових нафтопродуктів.

Торік до проблем переробників додалися ще дві, розповів генеральний директор консалтингової компанії "А- 95" Сергій Куюн.

"Основною причиною, по якій Кременчуцький НПЗ знизив переробку, стало введення акцизного збору на імпорт вакуумного газойля, що використовувався підприємством як сировину", - зазначив він.

Крім того, традиційний експорт українських нафтопродуктів, вироблених "Укртатнафтою", був утруднений через падіння споживання нафтопродуктів на європейському ринку.

За оцінками Міжнародного енергетичного агентства, в 2013 році споживання нафтопродуктів в Європі стало мінімальним з 1994 року, що пов'язано зі скороченням попиту на тлі кризи в економіці країн ЄС.

Негативно вплинуло на роботу заводів і зниження споживання мазуту в Україні на 45%, внаслідок теплої погоди і переходу теплоелектростанцій на вугілля.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!