Раді запропонували звузити коло експортерів зернових

Четвер, 16 січня 2014, 10:07

Члени парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин подали до ВР законопроект №3882, яким пропонується звузити коло експортерів зерна.

Авторами даного законопроекту є Олег Кулініч (Партія регіонів), Михайло Апостол (ВО "Батьківщина") та Ігор Сабій (ВО "Свобода"), пише "Комерсант-Україна".

Як зазначає видання, автори документа пропонують дозволити експортні операції з зерном виключно виробникам і афілійованим з ними особам, а також Держагенту із забезпечення експорту та імпорту зерна і продуктів його переробки.

"Мета законопроекту - забезпечити українським виробникам зернових культур безпосередній і безперешкодний доступ до зовнішніх ринків збуту", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Реклама:

Згідно з повідомленням, документ був направлений на розгляд у профільний комітет.

"Хоча попередніх консультацій з представниками комітету не проводилося, ми очікуємо його підтримки більшістю", - заявив Сабій.

Ініціатива депутатів викликала шок у представників агропромислового комплексу України.

"Сьогодні ніхто не забороняє сільгоспвиробникам займатися експортом зернових культур. Тому сама пропозиція народних депутатів є економічно безграмотною. Це просто розвалить ринок", - вважає президент Української зернової асоціації Володимир Клименко.

Директор New World Grain Ukraine Микола Горбачов відзначає, що будь-яке обмеження на ринку приведе до скорочення його учасників і, як наслідок, до зниження ліквідності.

Крім того, введення штучних бар'єрів спричинить монополізацію каналів збуту, впевнений президент Американської торговельної палати в Україні Хорхе Зукоскі.

"Практика більшості ринків ЄС і США показує, що запорукою ефективного функціонування ринку є принцип свободи укладення контрактів, а використання будь-якого роду дискримінаційних інструментів лише призводить до втрат як для національної економіки, так і держави", - сказав він.

За його словами, більшість монополій, створених подібним чином, закінчуються чи банкрутством, або судовим розглядом, яке ініціює Антимонопольний комітет.

Генеральний директор агрохолдингу "Нібулон" Олексій Вадатурський вважає, що прийняття даного законопроекту вигідне лише кільком гравцям зернового ринку України.

Однією з таких компаній може бути Державна продовольча зернова корпорація (ДПЗКУ), пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: