Російські міністри закликають до перегляду держвидатків

Середа, 15 січня 2014, 19:54

Міністри економічного блоку уряду Росії виступили проти пом'якшення грошово-кредитної і бюджетної політики заради стимулювання економічного зростання в РФ, і закликали до реформ, поліпшення інвестклімату і перегляду держвидатків.

Про це пише "Reuters".

За словами міністра економічного розвитку Олексія Улюкаєва, Росія починаючи з минулого року увійшла до протифази зі світовим розвитком.

"Ми бували в протифазі, коли було низьке світове зростання і високе російське, але ми вперше в протифазі, коли світ демонструє темпи зростання в районі 3,5%, а ми в кращому випадку отримаємо 2,5% в 2014-2015 роках і, можливо, наступні роки. Це дуже серйозний виклик", - сказав Улюкаєв на гайдарівському форумі.

Реклама:

Як наголошується, восени 2013 року Мінекономрозвитку знизило оцінки розвитку економіки РФ до 2030 року, відповідно до яких середні темпи зростання ВВП в найближчі 17 років не перевищать 2,5% замість запланованих раніше 4%.

В уряді вважають, прискорення зростання за допомогою грошово-кредитної політики не представляється вирішенням проблеми, і гнатися за короткочасним позитивним ефектом не має сенсу; потрібні реформи.

"Це було б тимчасовим рішенням, за яким послідувало б розбалансування основних інституційних і структурних процесів в економіці", - сказав Улюкаєв.

"Грошово-кредитна політика ніяк не вирішує питання прискорення продуктивності праці, скоріше, навпаки. У цих умовах, звичайно, для Росії одним з викликів є структурні реформи, зниження інфляції і розвиток довгих грошей", - погодилася з ним перший заступник голови Центробанку Ксенія Юдаева.

"Принципове рішення - це менша залежність від факторів нестабільності глобальної економіки і забезпечення зростання на основі трансформації внутрішніх заощаджень", - сказав Улюкаєв.

На його думку, довгострокове зростання повинно бути засноване на створенні якісних інститутів і комфортного середовища для інвестицій, а також подоланні зростання витрат.

"Якщо національні заощадження акумулюються в капіталопотоки з країни зовні і закінчуються вкладеннями в іноземні активи - це свідчення неякісної політики всередині країни, то, що ми не створюємо для інвесторів нормальних умов", - сказав Улюкаєв.

"Стійке довгострокове зростання, засноване на якісних інститутах, комфортному середовищі для інвестицій, подолання механізму зростання витрат і зняття обмежень за пропозицією - це є головним викликом. Повинна бути постійна практична робота. Знаєте, коли якась проблема, пропонують різні рішення, кажуть: "А ви попрацювати не пробували?" Ось, можливо, спробувати попрацювати?!", - зазначив міністр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: