Думка експерта: На низькі показники ВВП вплинуло падіння обсягів сільгоспвиробництва

Четвер, 12 грудня 2013, 16:31 -

Дані по окремих секторах підтверджують думку про те, що основним фактором слабкого показника ВВП у третьому кварталі стало різке падіння обсягів сільськогосподарського виробництва.

Таку думку "Економічній правді" висловила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

За її словами, додана вартість у сільському господарстві зменшилася на 2,1% у третьому кварталі порівняно з ростом на 21% у другому кварталі, оскільки вересневі зливи перервали збиральну кампанію.

"Дане зниження було частково компенсовано більш швидкими темпами зростання в секторах послуг, на частку яких припало більше половини ВВП", - відзначає експерт.

Реклама:

Зокрема, темпи зростання оптової та роздрібної торгівлі прискорилися до 3,4%, в той час як зростання в секторі нерухомості знову стало позитивним і становило +2,4% в 3 третьому кварталі, порівняно з -0,2% у другому кварталі.

Останнє, на думку експерта, було викликано активізацією угод на ринку нерухомості напередодні введення обмежень на готівкові операції у вересні.

"Ситуація в добувній промисловості також дещо покращилася завдяки збільшенню обсягів виробництва залізної руди, однак скорочення обсягів у переробній галузі було як і раніше істотним і становило 9,7%, незважаючи на більш сприятливу базу порівняння", - заявила Бєлан.

Вона також зазначила, що з боку попиту темпи зростання внутрішнього споживання сповільнилися в річному вираженні, однак залишалися досить істотними. Водночас, інвестиції в основний капітал знижуються другий квартал поспіль, хоча річні темпи падіння різко сповільнилися завдяки більш низькій базі порівняння.

Крім того, було відмічено незначне збільшення обсягів реального експорту, що експерт пов'язують із зростанням обсягів реалізації зерна.

"Різке збільшення обсягів реального імпорту, по всій видимості, було викликано великими обсягами імпорту газу у вересні з метою поповнення підземних сховищ і, ймовірно, було компенсовано збільшенням запасів, надавши обмежений вплив на ВВП", - вважає експерт.

"Дані за третій квартал не впливають на наші прогнози. Ми як і раніше вважаємо, що завдяки відновленню темпів зростання в сільському господарстві і низькій базі порівняння зростання реального ВВП відновиться в четвертому кварталі після п'яти кварталів зниження", - заявила Бєлан.

Однак за підсумками року зростання ВВП, за її словами, залишиться негативним і складе за оцінками експертів Dragon Capital -0,7%.

"У 2014 році ми очікуємо невеликого прискорення економічного зростання до +1,5% в 2014 році на тлі збільшення соціальних витрат напередодні президентських виборів 2015 року", - зазначила експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: