Відтік "брудних" грошей із країн досяг трильйона

Четвер, 12 грудня 2013, 13:53

Відтік "брудних" грошей через незаконні схеми прискорився на 14% і позбавив країни, що розвиваються майже 1 трильйона доларів в 2011 році, перевищивши в десять разів обсяг міжнародної допомоги їм.

Про це пише Reuters.

Дослідження американської організації Global Financial Integrity, засноване на аналізі платіжних балансів 150 країн, показало, що 80% усіх грошей "витекло" через удавані торгові угоди, решта - через сумнівні операції з капіталом.

У другій категорії лідирувала Росія, яку дослідники назвали найбільшим експортером сумнівного капіталу з показником в 191 мільярд доларів в 2011 році.

Реклама:

Китай йде другим зі 151 мільярдом доларів, трійку замикає Індія з 85 мільярдами доларів.

Загалом за останні 10 років більше за інших від відтоку капіталу в обхід законних каналів втратила Азія - 40% з 6 трильйонів доларів припало на країни регіону на чолі з Китаєм, які втратили 1 трильйон доларів.

Однак у процентному відношенні до розміру економіки в беззаперечних лідерах - країни Африки на південь від Сахари, що втрачають щорічно 5,7% ВВП при середньому світовому показнику в 4%.

Чемпіонами в прирості відтоку "брудних" грошей стали нестабільні регіони Близького Сходу та Північної Африки, де цей показник збільшився на третину з 2002 по 2011 роки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!