Думка експерта: Зниження обсягів експорту агропродукції піде на користь аграріям

Понеділок, 25 листопада 2013, 17:09

Не зважаючи на начебто арифметичне  зниження обсягів експорту, в 2013 році і аграрії, і економіка країни в цілому, отримають більше грошових дивідендів від АПК, ніж торік.

Таку думку висловив начальник Управління медіа-проектів ДП "Держзовнішінформ" Олександр Голіздра.

"2012 року Україна експортувала товарів АПК на 17,9 мільярда доларів, за прогнозом експертів 2013 року цей показник сягне лише 16 мільярдів доларів", - зазначив Голіздра.

За словами експерта, потрібно взяти до уваги "ефект відкладеного експорту".

Реклама:

Так, з огляду на введення експортних мит та відміни відшкодування експортного ПДВ з липня 2011 року, ринкова ціна на зерно значно знизилась і знаходилась в межах собівартості виробництва.

"Саме тому частина сільгоспвиробників стримувала продаж товару до 2012 року коли припинялась дія мит та повинно було вирішитись питання стосовно можливого їх продовження в 2012 році. Проте вже в жовтні уряд відмінив дію мит і експорт зерна стрімко почав зростати", - сказав Голіздра.

Він також додав, що дана тенденція продовжилась і в 2012 році, що при сприятливій світовій кон’юнктурі ринку і високих експортних цінах дозволило українським компаніям значно наростити об’єми експорту як в натуральному, так і вартісному вираженні.

Експерт нагадує, що в липні 2011 року в Україні було запроваджено експортне мито на зернові культури до 1 січня 2012 року (мито на експорт пшениці на рівні 9%, але не менше 17 євро/мт, кукурудзи - 12%, але не менше 20 євро/мт і ячменю - 14%, але не менше 23 євро/мт).

По друге, необхідно зважати на збільшення врожаю зерна в 2013 році на 25-26% в порівнянні з 2012 роком. Високий вал зерна сприяє збільшенню як внутрішнього споживання, так і на експорт.

Як результат, у виграші усі учасники ринку: трейдери, аграрії, експедитори, транспортна галузь, власники елеваторів.

По третє,  за оцінками експертів рентабельність виробництва зерна в 2013 році прогнозується на рівні 20-25%, тоді як в 2010-2012 роках вона знаходилась на рівні 14-26%.

"Зменшення собівартості виробництва зерна та олійних культур в поточному році через високу врожайність та зменшення вартості факторів виробництва сприяє зростанню його рентабельності", - зазначив Голіздра.

За його словами, найбільш прибутковими в поточному році є пшениця, ріпак, соєві боби та соняшник, в той час як по кукурудзі в більшості випадків спостерігається або дуже низька, або від’ємна рентабельність через великі затрати аграріїв на сушіння цієї культури.

"І на кінець, трохи не про зерно, а про структуру експорту, - в ній зростає частка товарів з високою доданою вартістю, а значить зростають і прибутки сільгоспвиробників, які постачають свою продукцію для подальшої переробки", - каже Голіздра.

Так, в Україні  зростає виробництво м’яса птиці - товару з набагато більшою доданою вартістю, ніж зерно. Тобто аграрії отримують значно більший прибуток на птиці, ніж на зерні.

Так, зростання експорту м’яса птиці в вартісному вираженні за 9 місяців 2013 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року становило 106%, а всіх категорій м’яса - на 15%.

"Ще більш вражаючі аналогічні дані в натуральному вираженні, - 117% та 60% відповідно. А ще 10 років тому імпорт курятини домінував над експортом", - говорить експерт.

Крім того,на 9,2% зросли валютні надходження від експорту продуктів з борошна - в яких додана вартість теж більше, ніж в зерні. Відбулося значне зростання обсягів продуктів переробки овочів (на 28%) - не сировини - овочів, а продуктів їх переробки, що також позитивно позначиться на вмісті кишень аграріїв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!