Думка експерта: Стратегія розвитку АПК України базується на застарілих підходах

П'ятниця, 22 листопада 2013, 18:52

Стратегія розвитку агропромислового комплексу України базується на застарілих радянських підходах централізованого управління.

Про це заявив аналітик української аграрної асоціація Мар'ян Заблоцький.

За його словами, Україна є фактично світовим лідером за кількістю розроблених теорій, концепції та стратегій розвитку АПК.

Згідно зі "Звітом про використання коштів Державного бюджету Національною академією аграрних наук за 2012 рік" українські вчені розробили 63 таких документи.

Реклама:

"Жоден з них не працює через радянської системи планування, яка до цих пір жива", - вважає аналітик.

"Вчені продовжують планувати показники врожайності, обсягів виробництва та експорту не питаючи аграріїв. З 4,5 млн осіб, які працюють у сільському господарстві України, лише кілька десятків тисяч трудяться на державних підприємствах. Тому ставити ринку якісь плани - безглуздо", - заявив Заблоцький.

За його словами, поки "Стратегія розвитку АПК України до 2020 року" більше схожа на збірку соціалістичних гасел, ніж на серйозний план. Вона містить лише шість цифр, кожна з яких викликає сумніви.

Наприклад, одним з планових показників, які пропонується досягти до 2020 року, є досягнення частки продукції вітчизняного виробництва на внутрішньому ринку не нижче 90%.

"Україна забезпечує себе продовольством на 86%. Чому 4% є настільки принциповими, що це треба записувати в стратегію? Напевно, тому, що їх досить легко досягти?", - сказав Заблоцький.

Він також додав, що українському аграрному ринку потрібна лібералізація, проте чиновники навпаки, збільшують регуляторний тиск на галузь.

Однією із загроз Заблоцький назвав спроби зняти мораторій на купівлю-продаж землі виключно для Державного земельного банку.

"Прийняття відповідних законопроектів Верховною радою призведе до того, що селяни більше не зможуть ефективно розпоряджатися своєю землею. Тепер на українських полях пануватиме нова структура, яка контролюватиме земельні ділянки, польові дороги і відумерлу спадщину", - підкреслив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: