Страховка від дефолту України рекордно подешевшала

Середа, 20 листопада 2013, 11:22

Котирування кредитно -дефолтних свопів України - вартість страховки від дефолту, ризику девальвації національної валюти та реструктуризації боргу - знизилися 18 листопада рекордними в нинішньому році темпами.

Індикатор опустився відразу на 77 пунктів - до рівня 943 пункти, пише "Комерсант-Україна" .

Як повідомляється, зміна значення CDS була викликана корекцією вартості українських єврооблігацій.

"Прибутковість паперів з погашенням в 2023 році знизилася до 9,5% річних, в 2017 році - до 10,5%, короткострокових єврооблігацій - до 12%" , - розповів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів ІК Dragon Capital Сергій Фурса.

Реклама:

У вересні-жовтні прибутковість короткострокових боргових паперів досягала 14% річних, довгострокових - 10%.

Таке зниження вартості страховки від дефолту було найбільш стрімким в 2013 році. 15-16 жовтня, коли був відвернений дефолт США завдяки досягненню домовленості про підвищення ліміту держборгу, українські CDS сумарно за два дні опустилися на 85,8 пункту, пише видання.

Турбулентним був ринок і в середині червня: за 20-24 червня індикатор CDS підскочив на 172 пункти, втративши за наступні два дні 88,6 пункту. Тоді різкі скачки прибутковості єврооблігацій країн, що розвиваються були викликані заявою глави Федеральної резервної системи (ФРС) Бена Бернанке про прийдешнє скорочення QE3.

Причиною нинішнього зниження котирувань також стала заява представників ФРС про те, що "американська економіка поки недостатньо сильна, і кількісне пом'якшення (QE) може продовжитися в колишньому обсязі".

Інвестори розраховують на підтвердження цього у виступах голови ФРС Бена Бернанке і його колег вже на цьому тижні, а також чекають свіжих макроекономічних даних , які повинні підтвердити , що економіка США відновлюється повільно і нерівномірно.

Це в понеділок позначилося на сприйнятті інвесторами ризиків в країнах, що розвиваються.

Наприклад, CDS Туреччини опустилися зі 195,9 пункту до 189,2 пункту. CDS ПАР знизилися на 9,6 пункту, Мексики - на 6,1 пункту, Бразилії - на 5,4 пункту, Угорщині - на 5,3 пункту. У той час як CDS Японії, Франції та Німеччини виросли менш ніж на 1 пункт.

Крім того, трейдери могли закласти в котирування євробондів України реакцію на заяву канцлера ФРН Ангели Меркель про те, що ЄС готовий допомогти Україні впоратися з економічним тиском Росії, надавши можливість додатково продавати товари, які Україна не зможе експортувати в РФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!