Рада ухвалила новий закон щодо ринку страхування

Четвер, 18 листопада 2021, 17:42
 
фото нбу

Верховна Рада на засіданні 18 листопада ухвалила новий закон про страхування.

Про це повідомляє Національний банк, який є регулятором цього ринку.

За закон проголосували 235 народних депутатів.

Так, закон змінює вимоги до ліцензування страховиків, оцінки їхньої платоспроможності та ліквідності, корпоративного управління й управління ризиками, припинення діяльності компаній та передавання страхового портфеля тощо.

Реклама:

Страховики повинні мати прозорі структури власності, розкривати інформацію про всіх власників істотної участі та ключових учасників компанії. Засновники та власники зобов’язані мати бездоганну ділову репутацію, а також задовільний фінансовий і майновий стан. НБУ погоджуватиме власників істотної участі.

Також під час реєстрації страхові компанії повинні будуть надавати плани діяльності на три роки. Крім цього, на них поширюватимуться вимоги корпоративного управління, які залежатимуть від значимості компанії.

Згідно закону, керівники страхових компаній та відповідальні особи повинні будуть відповідати кваліфікаційним вимогам до професійної придатності та ділової репутації, НБУ погоджуватиме їх на посади. 

Законом встановлюється диференційований підхід до мінімального розміру статутного капіталу страховиків. Для компаній зі страхування життя, страховиків із ліцензією на класи страхування відповідальності, кредитів, поруки та на здійснення діяльності з перестрахування він становитиме 48 млн грн, для non-life – 32 млн грн.

З’являться і нові вимоги до платоспроможності страховиків, які запроваджуватимуться поетапно. 

Іншою зміною для страховиків є можливість отримати одну ліцензію замість багатьох на кожен окремий вид послуг. Так, НБУ перейде від ліцензування окремих видів страхування до ліцензування за класами.

Також страхова компанія зможе змінювати обсяг ліцензії – додавати нові класи або ж навпаки звужувати обсяг ліцензії. Законом виділяється п’ять класів у межах страхування життя (life) та 18 класів за напрямом non-life-страхування. Поєднання напрямів неможливе.

Щодо змін для споживачів, то закон передбачає обов’язкову реєстрацію посередників і встановлює вимоги до їхнього навчання та рівня компетентності, уникнення конфлікту інтересів, розширення переліку інформації, яка розкривається споживачеві тощо.

Як пояснює НБУ, вперше в українському законодавстві з’явиться чіткий механізм припинення діяльності страховиків. Також передбачено можливість уведення в страхову компанію тимчасової адміністрації для захисту інтересів клієнтів.

Закон набирає чинності на наступний день після опублікування та повністю вводиться в дію через два роки.

Нагадуємо:

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №5315, який, зокрема, передбачає оновлення відносин у сфері страхування та визначення повноважень НБУ із здійснення планових заходів держнагляду за діяльністю страховиків.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: