Росія і Україна розпочали діалог щодо Roshen під егідою СОТ

Вівторок, 12 листопада 2013, 13:27

Росія не згодна із заявою України, яка вимагала минулого тижня через СОТ представити звіт про перевірки фабрик Roshen, про порушення зобов'язань за угодою з технічного регулювання.

Про це заявив директор департаменту торгових переговорів Мінекономрозвитку РФ Максим Медведков, передає "Прайм".

Як повідомляється, Росспоживнагляд в липні заборонив ввезення до РФ продукції з українських заводів Roshen. У відомства виникли претензії до якості цих цукерок.

"Був комітет з технічних бар'єрів у торгівлі, де український представник зробив заяву про те, що Росія вжила заходів стосовно цукерок Roshen в порушення своїх зобов'язань за угодою з технічного регулювання. Ми так не вважаємо", - сказав Медведков.

Реклама:

За його словами, Мінекономрозвитку спільно з профільними відомствами вже почало вивчати цю заяву.

"На наступному комітеті дамо відповідь", - сказав він, додавши, що наступне засідання відбудеться навесні майбутнього року.

За словами Медведкова, заява української сторони носить певний процесуальний статус.

"Ми теж багато заяв робимо на цих комітетах, критикуючи політику наших партнерів. Вони нашу критику вивчають, а після цього говорять, що або згодні виправити ситуацію, або ні, тобто починається діалог вже під егідою СОТ", - пояснив Медведков.

Як повідомлялося, Україна офіційно направила запит РФ через СОТ про надання офіційних деталізованих роз'яснень і обґрунтувань застосованих обмежень щодо постачань української кондитерської продукції.

Нагадаємо, Україна в рамках членства в СОТ ініціювала розгляд з питання захисту інтересів українських кондитерських виробників після звернення корпорації Roshen, яка заявила про утиск її корпоративних інтересів з боку Росії.

Як повідомлялося, Росспоживнагляд у липні поточного року заборонив постачання до Росії шоколаду і цукерок, вироблених на чотирьох українських фабриках Roshen, через претензії до якості продукції.

У середині серпня на переговорах у Москві тоді ще керівник Росспоживнагляду Геннадій Онищенко і міністр аграрної політики Микола Присяжнюк домовилися про механізм повернення кондитерської продукції Roshen на ринок Росії.

Тоді була запланована інспекція чотирьох українських підприємств фахівцями Росспоживнагляду. Після інспекції відомство готове було допустити українську продукцію на ринок РФ, але з контролем кожної партії. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: