Мінагропрод хоче виробляти ГМО-насіння

Четвер, 24 жовтня 2013, 09:48

Мінагропрод пропонує змінити законодавство та дозволити виробництво і продаж сої з генетично модифікованого насіння.

Про це пише "Комерсант-Україна".

"Ми ініціювали питання часткового дозволу вирощування технічних культур - сої з ГМО-насіння, як це відбувається в Росії та країнах ЄС", - сказав міністр аграрної  політики Микола Присяжнюк.

При цьому міністр не виключив, що слідом за соєю може бути дозволено вирощування в Україні кукурудзи з ГМО-насіння, пише видання.

Реклама:

Учасники зернового ринку вважають, що дане питання назріло вже давно.

"Сьогодні третина кукурудзи і 70% соєвих бобів в Україні виробляються з ГМО-насіння", - заявив президент Американської торговельної палати в Україні Хорхе Зукоскі в ході IV Українського зернового конгресу.

В свою чергу, президент Української зернової асоціації Володимир Клименко зазначає, що ГМО-насіння дозволяють не тільки домогтися більш високої врожайності сільгоспкультур - їх можна висаджувати в несприятливих природно-кліматичних зонах.

"Вирощування ГМО-культури - це шанс для України. Без ГМО-продукції населення світу приречене на вимирання. До 2050 року очікується зростання населення з нинішніх 7 млрд до 9 млрд людей, і прогодувати всіх без ГМО-продукції не вдасться", - вважає Клименко.

У ЄС продовжують вести політику стримування нарощування площ під ГМО-культури, говорить керуючий партнер Da Vinci AG Андрій Колпаков.

"У даному контексті ринок України є вкрай цікавим для ключових виробників ГМО-продукції", - вважає він.

Висновки Всесвітньої організації охорони здоров'я показують, що вживання ГМО-продукції несе потенційні ризики для здоров'я людини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: