Мінінфраструктури "потрусить" авіакомпанії

Середа, 11 вересня 2013, 19:11

Міністерство інфраструктури та Державна авіаційна служба збираються посилити контроль за рухом коштів авіаційних перевізників.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби транспортного міністерства.

Як зазначається, Міністерство та Служба підготували відповідний проект Закону "Про особливості державного регулювання діяльності авіаційних перевізників, пов’язаної з перевезенням пасажирів, вантажу повітряним транспортом".

Документ містить низку положень, спрямованих на посилення контролю за фінансовим становищем перевізників.

Реклама:

Зокрема, законопроектом визначено процедуру ліцензування авіаперевізників, порядок здійснення державного нагляду за їхньою діяльністю та вимоги до фінансового становища компаній.

"Відтак ліцензію на провадження господарської діяльності з надання послуг із перевезення пасажирів, вантажу повітряним транспортом видаватиме Державна авіаційна служба України на підставі достатніх фінансових ресурсів авіаперевізника

Тобто авіакомпанія, щоб отримати ліцензію, повинна надати Державіаслужбі бізнес-плани, бухгалтерську та статистичну звітність, інформацію про заплановані витрати та прибутки, докладний перелік існуючих та передбачуваних джерел фінансування, опис акціонерів, заплановані звіти про рух грошових коштів та плани ліквідності", - йдеться в повідомленні.

Серед вимог до фінансового становища авіакомпаній - спроможність покриття витрат на свою господарську діяльність протягом трьох місяців без урахування доходу від такої діяльності, наявність достатніх активів (наявних та майбутніх) для забезпечення своєї господарської діяльності протягом наступних 24 місяців.

В Мінінфраструктури також зазначають, що Державний контроль забезпечуватиметься не лише шляхом перевірок підприємств. Авіаперевізників зобов'яжуть щокварталу надсилати до Державіаслужби: фінансову звітність, відомості про кредиторську та дебіторську заборгованість, дані про заборгованість перед українськими аеропортами, Украерорухом, Євроконтролем, а щороку - аудиторський звіт.

У разі суттєвих змін – структури власників, реорганізації підприємства, відкриття нових рейсів, експлуатації нового типу повітряних суден – авіакомпанії повинні проінформувати Державіаслужбу, надавши відповідні документи та переглянутий бізнес-план на наступні 12 місяців.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: