Мінекономрозвитку: секвестр бюджету – це небезпечно

Вівторок, 10 вересня 2013, 17:14

До розгляду питання секвестру державного бюджету необхідно підходити обережно, враховуючи ризик виникнення заборгованості перед комерційними підприємствами.

Про це в ході "круглого столу" в Києві заявив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта, повідомляє агентство "Інтерфакс - Україна".

"У середині вересня говорити про секвестр бюджету потрібно дуже обережно, враховуючи, що на сьогодні вже проведені тендери і укладені контракти. Якщо ми скорочуємо витрати, то потрібно бути обережним, щоб таке скорочення не призвело до зростання бюджетної кредиторської заборгованості, яка створює свої проблеми для економіки", - сказав чиновник.

"Щодо скорочення бюджету - це сьогодні робити небезпечно і потрібно робити дуже обережно тому, що це може призвести до поганих наслідків", - додав він.

Реклама:

Як повідомлялося, в Мінфіні України вважають за доцільне розгляд питання секвестру держбюджету за підсумками вересня, якщо ситуація з надходженнями продовжить погіршуватися.

Говорячи про поточні надходження до держбюджету, Максюта констатував, що вони гірше, ніж прогнозувалося: одним з ключових факторів впливу стала цінова динаміка, яка є суттєво нижчою за урядові очікування.

"Очевидно, річний прогноз ( надходжень до бюджету - ІФ) буде гіршим, ніж закладався" , - сказав він.

При цьому перший заступник глави МЕРТ зазначив ущербність сформованої структури економічних джерел формування дохідної частини бюджету: здатність активно формувати додану вартість демонструють переважно підприємства торгівлі та сектор фінансових послуг.

"Якщо ми хочемо отримувати доходи зі сформованої на сьогоднішній день структури, то ми будемо постійно мати проблеми з доходами. І будемо постійно позичати, щоб перекривати недонадходження доходів", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: