Думка експерта: Індекс споживчих цін виявився трохи кращим за прогнози

Середа, 7 серпня 2013, 19:14

Дані відносно індексу споживчих цін виявилися трохи кращими нашого прогнозу і консенсус-прогнозу агентства Bloomberg (-0,2% і -0,1% р/р, відповідно).

Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Білан, коментуючи новину про те, що споживчі ціни в Україні знизилися в липні на 0,1% м/м.

"Ціни на продовольство, на частку якого припадає понад 50% інфляційної корзини, опустилися на 0,3% м/м за рахунок сезонного зниження цін на фрукти та овочі. В результаті, темпи зниження цін на продукти харчування сповільнилися до 1,6% р/р у порівнянні з 1,8% у червні", - пояснила експерт.

За її словами, зниження цін на продукти харчування було компенсовано минулого місяця подальшим підвищенням цін на алкоголь і тютюнові вироби (+8% р/р), освітніх послуг (+4% р/р) і транспортних тарифів (+2% р/р).

Реклама:

Білан зазначила, що оскільки політика в галузі бюджетних витрат, як очікується, буде залишатися консервативною до кінця 2013 року, динаміка інфляції в короткостроковій перспективі буде визначатися головним чином факторами пропозиції, зокрема урожаєм с/г культур, який на сьогоднішній день перевищує попередні прогнози.

"Ми очікуємо, що темпи зростання інфляції прискоряться до 3,5% р/р в 2014 році за рахунок пом'якшення фіскальної політики напередодні президентських виборів 2015 року", - підсумувала експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!