Регулятор фондового ринку хоче виявляти порушників правил торгівлі

Середа, 7 серпня 2013, 16:46

Боротьба з маніпуляцією цінами на фондовому ринку знаходить нові форми.

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила концепцію, реалізація якої дозволить виявляти маніпуляції регулятору, а не фондовим біржам чи інвесторам, права яких були ущемлені, як зараз, пише "Комерсант-Україна".

Комісія 6 серпня 2013 року схвалила концепцію з організації своєї діяльності щодо запобігання маніпулювання на фондовому ринку.

"В даний час основним джерелом інформації про можливі ознаки маніпулювання цінами на ринку цінних паперів є звернення учасників ринку та повідомлення фондових бірж про цінову нестабільность", - сказав директор департаменту контрольно-правової роботи комісії Олег Місюра.

Реклама:

При цьому регулятор має всю інформацію про угоди, що укладаються на біржах, адміністративні дані торговців цінними паперами, володіє інформацією про зміни прав власності в обліковій системі.

Він зазначив, що за результатами аналізу можна характеризувати стан біржового ринку і виявляти ознаки маніпулювання цінами.

У комісії дійшли висновку, що цю інформацію можна використовувати більш ефективно.

Згідно концепції, комісія запустить автоматизований програмно-аналітичний комплекс, який зможе аналізувати ринкові дані і виявляти підозрілі операції.

"Враховуючи необхідність підвищення ефективності аналізу біржами операцій, які можуть бути пов'язані з маніпулюванням цінами, на нашу думку, необхідна уніфікація критеріїв для всіх бірж, методична допомога в їх впровадженні та контроль за роботою таких систем", - пояснив Місюра.

Учасники ринку скептично ставляться до спроби комісії боротися з маніпуляціями запропонованими способами, оскільки в попередні роки регулятор виявив всього кілька випадків маніпулювання цінами на біржовому ринку.

"Блага місія по боротьбі з маніпулюванням не вдасться на 100%. Більше того, складно буде зловити дуже грамотних маніпуляторів, хоча всі будуть знати, здогадуватися, адже не спійманий - не злодій. Маніпулювання було завжди і буде", - сказала директор КУА УБФ Ольга Відяпіна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!