Акцизи на шампанське можуть зрости в десять разів

Вівторок, 6 серпня 2013, 09:00

Парламентський комітет з питань податкової та митної політики визначився з моделлю перегляду акцизів на алкоголь і сигарети з 2014 року.

Виробники пива і слабоалкогольної продукції зіткнуться з підвищенням ставок акцизу, а акцизи на шампанське з Франції і зовсім будуть на порядок вище плати за ввезення ігристих вин з інших країн, пише "Комерсант-Україна".

Робоча група при парламентському комітеті оприлюднила пакет поправок до законодавства, що передбачають підвищення з 2014 року ставок акцизного податку на пиво, горілку, слабоалкогольні напої, вино і сигарети.

Ці зміни підготовлені в якості альтернативи ідеї кардинального підвищення ставок акцизу в 2013 році, проти якої виступили виробники.

Реклама:

Крім перегляду акцизів законопроекти передбачають збільшення відповідальності за виробництво, зберігання і продаж фальсифікату; створення реєстру обладнання для виробництва сигарет; посилення правил продажу підакцизних товарів; а також зобов'язання держави видавати акцизну марку виробникам безкоштовно.

Авторами проектів є Сергій Терьохін, Андрій Сенченко (обидва – "Батьківщина"), Михайло Опанащенко (Партія регіонів).

Депутати пропонують розділити ставки акцизу на пиво в залежності від його міцності.

На продукцію з вмістом спирту не більше 8,5% акциз підвищується несуттєво - з 0,87 гривні до 0,91 гривні за 1 літр напою. Однак для пива з більшою часткою спирту акциз становитиме 80 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту.

Як і обіцяли учасники робочої групи, акцизи на натуральне некріплене вино залишаються мінімальними - їх запропоновано підняти з 0,01 гривні до 0,15 гривні за 1 літр напою.

Для кріплених вин і вермутів ставка акцизу зросте з 2,51 гривні до 2,89 гривні за літр.

Для міцної алкогольної продукції (дистиляти та лікери) ставку акцизу піднімуть з 49,49 гривні до 53,18 гривні за 1 літр спирту.

Що стосується тютюнової продукції, то мінімальну ставку акцизу для сигарет без фільтру пропонується підвищити з 95,4 гривні до 113 гривень (за 1000 штук), а для сигарет з фільтром - з 217,6 гривні до 249,92 гривні.

Несподіваною ініціативою стала пропозиція ввести диференційоване оподаткування акцизами ігристих і шампанських вин.

Для ігристих вин акцизну ставку запропоновано підвищити з 3,65 гривні до 4,03 гривні за 1 літр напою.

Однак для продукції, що містить у своїй назві слово Champagne, ставку запропоновано підвищити до 45 гривень.

Така ставка може поширюватися лише на продукцію з Франції, оскільки це слово є географічною назвою. Франція зможе трактувати цей закон як порушення Україною норм СОТ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: