У Азарова посилять контроль за вантажними перевезеннями

Четвер, 15 серпня 2013, 16:58

Кабмін вніс на розгляд Ради проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення контролю за безпекою автомобільних перевезень вантажів та відповідальності за порушення правил дорожнього руху.

Про це йдеться в законопроекті, текст якого розміщений на сайті ВР, передає "УНІАН".

Згідно з повідомленням, законопроект спрямований на посилення контролю за дотриманням автоперевізниками обмежень осьових навантажень, загальної маси і габаритних параметрів транспортних засобів при здійсненні перевезень вантажів автомобільними дорогами загального користування, сказано в пояснювальній записці.

Відзначається, що рух більшості великовантажних транспортних засобів здійснюється без погоджень з органами Державтоінспекції з перевищенням дозволених пунктом 22.5 Правил дорожнього руху вагових параметрів.

Реклама:

Результатом цього є погіршення стану доріг, освіту на покритті зрушень, колій та інших деформацій, чим створюється реальна загроза безпеці дорожнього руху.

За попередніми розрахунками, сума збитків дорожньому господарству тільки за літній період в умовах підвищеної температури повітря становить близько 2 млрд гривень на рік.

Законопроектом пропонується удосконалити перелік підстав для зупинення працівниками міліції та ДАІ транспортних засобів для здійснення габаритно-вагового контролю, визначити механізм контролю вагових і габаритних параметрів таких транспортних засобів та їх фіксації спеціальними технічними засобами шляхом низького і високошвидкісного зважування та вимірювання без зупинки автомобіля, встановити розміри адміністративної відповідальності водіїв та громадян - суб'єктів підприємницької діяльності за порушення правил перевезення великогабаритних та великовагових вантажів.

Законопроектом пропонується зі статті 132-1 Кодексу про адміністративні правопорушення окремо виділити нову статтю 132-2 про порушення правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів.

Відповідальність юридичних осіб-перевізників і механізм стягнення штрафів є предметом регулювання статті 60 закону "Про автомобільний транспорт", де передбачена відповідальність юридичних осіб за надання послуг з перевезення вантажів без оформлення відповідних документів у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У зв'язку з цим з проекту статті 132-1 виключені посадові особи, відповідальні за технічний стан, обладнання та експлуатацію транспортних засобів.

Також проектом цієї статті визначається, що рух великогабаритних та великовагових транспортних засобів без дозволу органу внутрішніх справ на його проїзд або документа про внесення плати за проїзд і/або порушення умов та режиму проїзду великогабаритних та великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами, визначених у дозволі органу внутрішніх справ, тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень, передбачених частинами 1-2 цієї статті, тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів.

Проектом статті 132-2 також передбачено, що порушення правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів по автомобільних дорогах, вулицях і залізничних переїздів тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів.

Передбачено, що прийняття закону забезпечить збереження мережі доріг від передчасних руйнувань, дозволить збільшити надходження до державного бюджету для фінансування дорожнього господарства і стане стимулом для залучення інвестицій у розвиток дорожньої інфраструктури.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: