Німеччина схвалила виділення Греції нового траншу

Вівторок, 30 липня 2013, 09:16

Бюджетна комісія бундестагу схвалила виділення Греції чергового траншу фінансової допомоги.

Про це пишуть "Вести економіка".

Таким чином, Греція тепер зможе отримати кошти від "трійки".

Згідно з повідомленням, сума чергового траншу складе 2,5 млрд євро. Міжнародний валютний фонд уже перерахував 1,72 млрд євро, а загальна сума, отримана Грецією від МВФ, склала 8,24 млрд євро.

Реклама:

Нагадаємо, що минулого тижня грецький парламент подолав останню перешкоду, необхідну для отримання нової порції допомоги, прийнявши низку податкових законопроектів, а також поправки до схваленої раніше трудовому законодавству, стосуються переміщення тисяч держслужбовців в спеціальний трудовий резерв.

Відповідно до прийнятого закону 12,5 тис держслужбовців Греції будуть переведені в робочий резерв із збереженням 75% заробітної плати. При цьому, якщо цим співробітникам влади не зможуть знайти нові робочі місця протягом 8 місяців, вони будуть звільнені.

Вже до кінця липня очікується скорочення 2,4 тис робочих місць в муніципалітетах, також буде скорочено 2,2 тис шкільних охоронців, 1,5 тис вчителів, 3,5 тис співробітників муніципальної поліції. До кінця року число переведених у резерв складе 25 тис.

Також у законі перераховані інші заходи, наприклад податок на розкіш, під визначення якого потрапляють будинки з басейнами і автомобілі високої потужності. Очікується, що цей захід принесе в бюджет близько 100 млн євро.

Схвалення цього траншу дає можливість уникнути більш складних переговорів за програмою допомоги Греції до осені поточного року і завершення вересневих виборів у Німеччині, відзначають експерти.

Після цього, як очікується, відновляться серйозні дебати про те, яким чином скоротити величезний грецький борг, розмір якого більше 160% ВВП, а також про те, чи варто країнам єврозони списати заборгованість цієї країни.

Крім 2,5 млрд євро, які країна отримає черговим траншем, центральні банки єврозони також перерахують близько 1,5 млрд євро у вигляді доходу від грецьких облігацій, що знаходяться в їхніх портфелях.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: