Google знову підозрюють у несплаті податків

Четвер, 18 липня 2013, 13:16

Компанія Google може ухилятися від сплати податків в Росії.

Про це написав у запиті на ім'я голови Федеральної податкової служби Михайла Мішустіна голова тимчасової комісії Ради Федерації з розвитку інформаційного суспільства Руслан Гаттаров, пише "Лента.ру".

Сенатор зазначив у своєму зверненні, що сервіс контекстної реклами Googlе AdSense дозволяє власникам сайтів отримувати дохід від розміщення на своїх сайтах реклами. Відвідувачі сайтів переходять за посиланнями, і це дає можливість власникам ресурсів отримувати виплати від інтернет-корпорації.

Всі операції проходять між Google Inc або Google Ireland, а також конкретною фізособою на російській території.

Реклама:

Виходячи з тексту угоди користувача між користувачами сайтів і Google, Гаттаров вирішив, що корпорація не виконує свої податкові зобов'язання в РФ або виконує їх не повністю.

Зокрема, оскільки угода користувача регулюється англійським правом, корпорація може перекласти відповідальність за сплату податків на одержувачів виплат в РФ.

Гаттаров заявив "Інтерфаксу", що такий механізм суперечить російському податковому законодавству.

За його словами, Google повинен утримати податки у одержувачів виплат і самостійно перерахувати їх до бюджету Росії.

Сенатор попросив податківців перевірити, чи проводяться через російський підрозділ Google фінансові транзакції і чи сплачуються з цих коштів необхідні податки.

Раніше Гаттаров вже просив російські відомства - Генпрокуратуру і Роскомнадзор - перевірити діяльність Google на території Росії.

Як повідомив сенатор 16 липня, комісія з інформаційної політики виявила, що Google укладає з громадянами РФ користувача угоди і отримує від останніх персональні дані, які потім передає третім особам. Гаттаров уточнив, що це суперечить Конституції Росії.

Google піддається нападкам політиків не тільки в РФ. Раніше податкові претензії до інтернет-корпорації пред'являли також у Великобританії, Італії, Франції. Влада звинувачує корпорацію у використанні офшорів для мінімізації податкових виплат.

За даними Bloomberg, Google щорічно економить на податкових виплатах до двох мільярдів доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!