НБУ рефінансуватиме кредити, отримані під держгарантії

Середа, 17 липня 2013, 09:43

Пріоритетні для держави проекти капітальних витрат можна буде фінансувати за рахунок ресурсів Нацбанку.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, уряд може отримати підтримку НБУ в пошуку кредитних коштів для реалізації пріоритетних проектів, під які в держбюджеті закладені держгарантії на суму до 50 млрд гривень. Частина цих позик, які одержувачі гарантій повинні залучати у банків, незабаром зможе рефінансувати центробанк. Отримані у НБУ кошти банки знову направлять на кредитування.

У розпорядженні видання опинився проект постанови НБУ про внесення змін до "Положення про порядок регулювання ліквідності банків". У ньому запропоновано розширити перелік застав, під які НБУ рефінансує банки.

Реклама:

Для отримання кредитів на термін до 360 днів вони повинні будуть надавати НБУ "майнові права за кредитними договорами з головними розпорядниками коштів держбюджету", а також головними розпорядниками коштів міських бюджетів, "під держгарантію для здійснення капітальних видатків", пише видання.

Також рефінансуватимуться кредити, залучені для реалізації "інвестиційних, інноваційних, інфраструктурних та інших проектів розвитку, які мають стратегічне значення і сприяють розвитку національної економіки".

У заставу будуть прийматися права за кредитами I і II категорій якості (відсутність ризику, мінімальний або помірний ризик). У разі невиконання позичальниками зобов'язань НБУ продасть майнові права третім особам і пред'явить вимоги гаранту - державі.

Емісія Нацбанку є істотним джерелом засобів для кредитування довгострокових проектів. Комерційні банки не зацікавлені в них через низьку необхідної прибутковості на рівні 10% річних.

А у чотирьох підконтрольних державі банків, які планують кредитувати держпроекти, загальний портфель вільних грошових коштів в кінці I кварталу становив тільки частину необхідної суми - 22,8 млрд гривень.

При цьому поки ці банки демонстрували негативну динаміку: за I квартал їх загальний кредитний портфель скоротився на 4,6 млрд гривень.

В НБУ кажуть, що дефіциту коштів немає.

"Нам дорікають, що ми не даємо довгі ресурси банкам. Але минулого тижня ми провели позачерговий тендер рефінансування на рік з оголошеним об'ємом 1,6 млрд гривень, а відвантажили - 1,47 млрд гривень. З початку року було запропоновано банкам рефінансування на 4 млрд гривень, а вони вибрали тільки 3 млрд гривень. Банки не приходять і не беруть", - говорить директор департаменту аналізу і прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін.

Як пише видання, в уряді відбирають пріоритетні проекти з понад 2 тис пропозицій, серед яких - будівництво лікарні "Охматдит", проекти "Укравтодору", "Укроборнпрома", будівництво в Києві метро на Троєщину, моста в Запоріжжі і об'їзних доріг в Дніпропетровську і Донецьку. Потенційні позичальники вже ведуть переговори з банками.

Економісти вважають, що поки інших варіантів масового фінансування проектів не існує, проте це ризикована ініціатива.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!