Обсяг вільних ресурсів банків зріс на 25 мільярдів - НБУ

Вівторок, 16 липня 2013, 20:54

Обсяг вільних ресурсів банків на кореспондентських рахунках в Нацбанку за 6 місяців поточного року зріс до 25 мільярдів гривень, у той час як в 2012 році цей показник становив 20 мільярдів гривень.

Про це заявив директор Департаменту аналізу та прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін, повідомляє "УНІАН".

"Вільні ресурси банків на коррахунках в НБУ в середньоденне вимірі склали в 2011 році 19 мільярдів гривень, в 2012 році - 20 мільярдів гривень, за 6 місяців цього року - 25 мільярдів гривень", - сказав Кораблін.

Представник Нацбанку відзначив, що не згоден з думками деяких експертів про штучне обмеження банківського кредитування з боку НБУ.

Реклама:

"Ми проводимо щотижневі тендери з рефінансування, попит істотно знизився. Ліквідність у банківській системі є. Питання в іншому - у банків високі ризики у кредитуванні", - пояснив чиновник.

Як сказав Кораблін, є системні ризики, які неможливо змінити за короткий час, і частина цих ризиків знаходиться за межами банківської системи.

"У банків немає впевненості, що вони видадуть кредит і зможуть його повернути у зв'язку з недоліками нашої судової системи. Якщо порівнювати з докризовим обсягом, то іноді щомісячні обсяги кредитів росли на 100% на місяць, але після заборони валютних кредитів Нацбанк розчищає валютні дисбаланси, накопичені з докризових років", - пояснив чиновник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!