Економіка США може прискоритися в II півріччі

Вівторок, 16 липня 2013, 09:08

Економіка США може зростати набагато швидше в другій половині поточного року, проте останні дані про обсяги роздрібних продажів змушують експертів засумніватися в цьому.

Про це пишуть "Вести економіка".

Як повідомляється, ряд компаній на Уолл-стріт переглянули свої прогнози щодо зростання ВВП в другій половині поточного року у бік пониження після публікації даних про динаміку зростання обсягу роздрібних продажів.

Роздрібні продажі в США в червні 2013 зросли на 0,4% порівняно з попереднім місяцем. Причому основним драйвером зростання показника стало збільшення обсягу продажів автомобілів і бензину. Роздрібні продажі без урахування автомобілів продемонстрували нульову динаміку.

Реклама:

Оскільки обсяг роздрібних продажів робить значний вплив на валовий внутрішній продукт, великі компанії були змушені переглянути свої прогнози на більш помірні. Morgan Stanley знизив свій прогноз до 0,3% з 0,5%. RBS скоротив прогноз до 0,5% з 0,8%, Nomura переглянув свою оцінку до 1,1% з 1,3%.

Хоч і споживачі продемонстрували бажання витрачати значні кошти на автомобілі, необхідно враховувати, що значна частина просто скористалася низькими процентними ставками для заміни застарілих транспортних засобів. Менш охоче вони витрачали свої накопичення на інші послуги.

Одне з можливих пояснень такої динаміки - американці збирають кошти, намагаються підвищити обсяг заощаджень, який різко скоротився на початку поточного року.

При цьому експерти вважають, що американці до кінця року більш охоче будуть витрачати накопичення на тлі твердих темпів збільшення кількості робочих місць і зростання споживчої впевненості.

Якщо подібні міркування виявляться точними, то це сприятиме зростанню ВВП США до 2,5% або вище в III і IV кварталах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!