У Соркіна кажуть, що українці стали більше довіряти гривні

Вівторок, 4 червня 2013, 12:10

В Україні відзначається зростання довіри населення до гривні.

Про це заявив керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький, передають "Українські новини".

"Саме тому, що вона стабільна, українці їй довіряють. Третина року вже пройшла, і ми можемо сказати, що це довіра зміцніло. Якщо ви запитаєте, які аргументи, я б назвав два: по-перше, якщо валюта стабільна, то від неї не позбавляють, а економлять", - зазначив він.

За словами банкіра, підтвердження цьому - з початку року депозити населення в гривні виросли більш ніж на 16%, а депозити у валюті скоротилися.

Реклама:

"По-друге - довіра до гривні відображує станом валютного ринку. Він за весь поствиборчий період - стабільний", - зазначив Литвицький.

Також, за його словами, одним з важливих факторів довіри до нацвалюти є високий рівень співпраці НБУ і уряду за підтримки президента і парламенту.

Литвицький констатує, що стабілізації гривні сприяє і цінова ситуація.

"Я почав з того, що стабільна гривня у внутрішньому вимірі - це купівельна спроможність гривні або її рівень обміну на товари та послуги, тобто, як ціни поводяться. Стабільна гривня - це гривня при низькій інфляції. Купівельна спроможність такої валюти не відчуває ерозії. Починаючи з травня 2011 року, щомісячне зростання цін менше 0,5%. Ціни або взагалі не змінюються, або навіть кілька знижуються", - сказав керівник групи радників глави НБУ.

Експерт переконаний, що нинішня ситуація на валютному ринку також допомагає стану платіжного балансу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!