На розвиток регіонів витрачається лише 3% доходів місцевих бюджетів

Субота, 22 червня 2013, 11:06

У 2012 році загальний обсяг доходів місцевих бюджетів досяг 225,3 миллиарда гривень, при цьому надходження бюджетів розвитку становили лише 7 млрд гривень, або 3,1%.

Про це пише в своїй статті для ZN.UA економічний оглядач Юрій Сколотяний.

У перерахунку на одного жителя виходить всього близько 150 гривень. Для порівняння: у сусідній Польщі цей показник вищий у 37 разів, в Литві - у 30 разів, пише автор.

Як повідомляється, найбільш вагомими джерелами бюджетів розвитку (без урахування трансфертів та коштів, що передаються з іншої частини бюджету) в Україні в минулому році стали єдиний податок (4,8 млрд гривень, або близько 68,6% від загальної суми), надходження від продажу землі (987 млн, 14,1%), відчуження майна (753 млн, 10,7%) і пайової участі (474 ​​млн, 6,8%).

Реклама:

"Інформація зібрана на підставі рішень міських рад, оприлюднених офіційно. Звертає на себе увагу наступний факт: при порівнянні показників у перерахунку на душу населення перше місце займає не столиця (де вартість землі та нерухомості, як і кількість підприємців явно вище, ніж у регіонах) і навіть не "просунуті" Харків і Одеса, а Черкаси", - йдеться в статті.

У показниках 2012 надходження бюджету розвитку в перерахунку на кожного жителя Черкас склали 686 гривень, тоді як в Одесі - 546, Києві - 529, Харкові - 420 гривень.

Цікаво, що найнижчим цей показник виявився в Донецьку - всього 79 гривень на кожного городянина. (Втім, фактичні видатки бюджету розвитку в столиці Донбасу завдяки трансфертам з центрального держбюджету, а також виробленим в кінці року уточненням і перекидання із загального фонду склали минулого року 635 гривень), пише автор.

Експерт Асоціації міст з питань бюджетної політики Олександр Слобожан зазначив, що обсяг бюджету розвитку місцевого бюджету є одним з показників для оцінки якості життя в територіальних громадах.

"Адже видатки бюджету розвитку спрямовуються не на проїдання, а на розширене відтворення, виконання інвестиційних програм (проектів), будівництво, капітальний ремонт та реконструкцію об'єктів соціально-культурної сфери та ЖКГ, розвиток дорожнього господарства тощо", - заявив експерт.

"Левову частку надходжень бюджету розвитку на сьогоднішній день складають кошти від сплати єдиного податку (4,8 млрд гривень за 2012). Отже, якщо в населеному пункті створені комфортні умови для суб'єктів господарювання, які перебувають на так званій спрощеній системі оподаткування, то відповідний місцевий бюджет отримує більше коштів саме на розширене відтворення. Від цього виграють всі члени територіальної громади", - додав Слобожан.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!