Незабаром українці зможуть оплачувати покупки за допомогою смартфонів

Понеділок, 17 червня 2013, 10:57

Платіжна система MasterCard, "Альфа-банк" і мобільний оператор" Київстар" пообіцяли вже наприкінці року запустити в Україні технологію NFC-платежів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, платіжна система MasterCard, "Альфа-банк" і мобільний оператор "Київстар" розробили алгоритм розрахунків за покупки за допомогою мобільних телефонів, що використовують технологію NFC.

Ця технологія бездротового високочастотного зв'язку дозволяє передавати дані між пристроями на відстань до 10 см. VimpelCom Ltd, материнська компанія "Київстару" та MasterCard ще в березні уклали угоду про спільний розвиток NFC-платежів. Тоді сторони не розкрили подробиць проекту, пише видання.

Реклама:

За словами начальника відділу мобільної комерції компанії "Київстар" Лесі Запорожець, клієнту, що хоче здійснювати NFC-платежі, необхідно буде мати смартфон з SIM-картою, які підтримують стандарт передачі даних NFC.

Споживач також повинен бути клієнтом "Альфа-банку", хоча в майбутньому перелік установ може розширитися.

Технологія дозволить оплачувати через термінали, що приймають платежі NFC, покупки на суму до 100 гривень без введення пін-коду.

"Розрахунки можна здійснювати будь-де за умови, що там є спеціальний термінал для безконтактних платежів", - запевнив директор роздрібного бізнесу "Альфа-банку" Піотр Качмарек.

За словами генерального директора представництва MasterCard в Україні Віри Платонової, вже встановлено 18 тис терміналів з функцією прийому безконтактних платежів (12,5% всієї мережі терміналів).

Будівництво мережі почалося в 2011 році в рамках запуску безконтактних карт: система MasterCard просуває PayPass, а Visa - payWave. До кінця року кількість безконтактних терміналів повинна збільшитися на 30%.

Анонсована послуга запрацює лише до кінця року.

"Нам ще потрібно замовити SIM-карти з підтримкою NFC, домовитися про дистрибуцію. Хотілося б, щоб клієнт міг оформити SIM-карту і банківську карту в одному місці", - заявляє Запорожець.

Зазначимо, що "Альфа-банк" буде пропонувати нову послугу як своїм клієнтам, так і клієнтам "Київстару". За рахунок цього в банку планують залучити 250-300 тис клієнтів.

За словами Запорожець, в мережі "Київстар" використовується близько 100 тис смартфонів із вбудованим модулем NFC.

Як повідомляється, фінансові умови співпраці оператора і банку ще не затверджені.

"Є два варіанти: або ми будемо брати фіксовану плату за прив'язку платіжної картки до SIM-картки, або комісію за кожен платіж", - зазначила Запорожець.

Як відзначає видання, свої плани по виручці від нового сервісу в "Київстарі" не розкривають.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!