У ЄС визначилися щодо вільної торгівлі з США

Неділя, 16 червня 2013, 14:56

Відкрито шлях для початку переговорів між ЄС і США про створення зони вільної торгівлі.

Міністри торгівлі країн Євросоюзу досягли компромісу в питанні змісту переговорів з Вашингтоном про створення трансатлантичної зони вільної торгівлі, передає "Німецька хвиля".

За наполяганням Франції з мандата на ведення переговорів було виключено пункт про аудіовізуальну культурну продукцію, повідомила Єврокомісія.

Париж погрожував заблокувати узгодження мандату, побоюючись негативних наслідків для французької кіноіндустрії, яку вважає важливою складовою національної самоідентифікації.

Реклама:

Однак, за словами комісара ЄС з питань торгівлі Карела де Гюхта, спірний пункт, що включає в себе, крім підтримки кінопромисловості, сферу культури та інтернету, може бути внесений до програми переговорів пізніше.

Міністр економіки Німеччини Філіп Реслер назвав досягнутий компроміс гарним результатом. "Затягування послужило б невірним сигналом", - цитує міністра агентство AFP.

Таким чином, переговори про створення найбільшої в світі зони вільної торгівлі повинні початися вже в червні 2013 року, а завершитися в 2015 році, відзначає агентство dpa.

За підрахунками Єврокомісії, в результаті в Європі буде створено до 400 тисяч робочих місць, що призведе до щорічного приросту ВВП у розмірі 0,5%. У середньому для кожної родини це означатиме додатковий дохід 545 євро на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: