У Лавриновича кажуть, що Міндоходів не має права для перевірки якості бензину

П'ятниця, 14 червня 2013, 16:18

Міндоходів не має правових підстав для контролю якості нафтопродуктів.

Такий висновок міститься в роз'ясненнях Міністерства юстиції, зроблених на запит асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" і розміщених на сайті цієї організації, передає "Укрінформ".

"Орган державного нагляду (контролю) не може здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності, якщо закон прямо не уповноважує такий орган на здійснення державного нагляду (контролю) в певній сфері господарської діяльності і не визначає повноваження такого органу під час здійснення державного нагляду (контролю) ", - говориться в документі.

"Міндоходів, згідно з постановою Кабміну №573 "Про затвердження переліку органів державного ринкового нагляду і сфер їх відповідальності" від 1 червня 2011 року, не віднесене до органів державного ринкового нагляду", - зазначає Мін’юст.

Реклама:

Згідно з висновками міністерства, закони "Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції" і "Про підтвердження відповідності" визначають єдиним органом контролю і нагляду за якістю продукції, у тому числі нафтопродуктів, Державну інспекцію України з питань захисту прав споживачів.

Як повідомлялося, на початку червня прем'єр-міністр Микола Азаров доручив міністру доходів і зборів Олександру Клименку забезпечити контроль якості нафтопродуктів.

Клименко запропонував ввести такий контроль на кордоні, хоча міністерство має в розпорядженні тільки одну стаціонарну лабораторію.

Асоціація "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" вважає, що подібний підхід може призвести до дестабілізації паливного ринку через можливе виникнення проблем із митним оформленням.

На думку нафтотрейдерів, перевірки якості імпортних нафтопродуктів на кордоні приведуть до затримок постачань, що негативним чином вплине на роботу легальних постачальників палива і функціонування ринку.

Нагадаємо, Мінфін виніс на розгляд Кабінету міністрів законопроект про підвищення на 50% акцизного збору на бензин і дизпаливо.

Пізніше Міністерство фінансів заявило, що в найближчій перспективі не зможе узгодити законопроект про підвищення акцизного податку на нафтопродукти, розроблений Міністерством інфраструктури.

На думку експертів, дворазове зростання акцизів на нафтопродукти лише створить умови для ввезення в Україну неякісного палива.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: