Китай зловили на завищенні експортних даних

Вівторок, 28 травня 2013, 17:31

Дані з експорту, надані митною службою Китаю, значно відрізняються від даних щодо імпорту з боку торгових партнерів країни.

Про це написав у своєму огляді економіст банку Credit Suisse по Азії Дун Тао, передає "Лєнта.ру" з посиланням на MarketWatch.

Він звернув увагу на те, що згідно із офіційною китайською статистикою, в першому кварталі експорт з країни в Гонконг зріс на 74,1%.

У той же час в статистичному відомстві Гонконгу помітили зростання тільки на 9,9%. У доларовому еквіваленті різниця між цифрами в Китаї та Гонконгу становила 49,5 млрд доларів.

Реклама:

Дун Тао переконаний, що мова йде не про маніпуляції з боку китайських статистиків, а про лазівку, яка дозволяє заробляти експортерам на різницях між банківськими ставками в різних валютних системах.

Економіст пояснює, що експортери поставляють частину товарів у спеціальні вільні економічні зони, в яких вони зберігаються до відправки на експорт.

Банки мають право вважати ці товари заставою і випускають під них гарантійні листи. У свою чергу, листи служать експортерам для взяття кредитів за кордоном.

Закордонні гроші вони потім переводять в юані, що і приносить їм дохід у рамках стратегії carry trade.

Один і той же товар може спочатку вивозитися з вільних економічних зон, а потім повертатися назад по кілька разів, що і відображається в китайській статистиці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!